
De markt hoopte op een spetterend verhaal van Shell. Waterstoffabrieken, windparken en een prachtige groene stip op de horizon. Oilexpert waarschuwde er al voor. Niets van dit alles.
Geen specifieke investeringen. Ja 1. Veel investeringen in LNG. Maar dat is toch fossiele brandstof? Jazeker. Want LNG is er voldoende en Shell kan daar veel winst mee behalen. Maar dat is niet groen, dan mag je toch niet geld verdienen aan fossiele brandstof? We moeten juist van fossiele brandsof af? Nee.
NEE??????
Nee. Dat hoeft voorlopig niet, want wat is het schone alternatief dan? Waterstof? 2030 misschien en nu nog veel te duur. Kernenergie? Te duur, en was er niet iets met veiligheid? Zonne-energie? Leuk, maar niet op onze breedtegraad. Ja, een paar maanden in het jaar. Windenergie toch wel? Ja, als het waait. Helaas neemt de wind bijna altijd af in de avond, en s’morgens vroeg ook niet bijzonder.
Inderdaad, 25% van onze energievraag kan hooguit gedekt worden door wind- en zonne-energie. Dus gaat LNG zeer succesvol worden als “tussen” brandstof. Desnoods met CO-2 afvang/opvang. Wedden dat RD daar een oplossing voor gaat presenteren?
Shell regelt het wel
CO-2 opslaan is juist iets waar Shell veel verstand van heeft. Boren, opslaan en managen. LNG, Shell heeft heel veel LNG in haar portefeuille en het wordt dus nog meer. Straks komt Shell met groene LNG. Milieubewegingen blij, aandeelhouders blij, dividendontvangers blij. En wanneer waterstof echt concurrerend kan worden heeft Shell zoveel geld, dat ze dan groots kan instappen.
Abonnees lees hieronder in detail over verder