De oliemarkt wil wel hoger, maar zolang de olievoorraden aangevuld wordt door volume op de markt uit de strategische olievoorraad (SPR) lijkt het dat het aanbod de vraag netjes volgt. Ondertussen deden TotalEnergies en Shell het goed op de beurs vandaag, logisch, want de olieprijs is ruim boven het gemiddelde prijsniveau van $ 55/vat (Brent). En dat blijft het nog jaren. Shell verwent haar aandeelhouders met extra dividend en een extra inkoopprogramma van haar eigen aandelen. Niet gek dat Shell vandaag ruim 5% steeg. TotalEnergie maakt verhoudingsgewijs meer winst en pakte circa 3%.
Oilexpert schrijft keer op keer dat beleggen in energieaandelen zeer goede kansen biedt de komende 3-6 maanden. De olieprijs zal eerder stijgen dan de aardgasprijs, maar de winter is nog niet begonnen, we zitten nog in de herfst.
Voorspellen, hoe dan?
De olieprijs “voorspellen” is lastig. De aardgasprijs voorspellen is nog lastiger. Immers het weer bepaalt de aardgasprijs in grote mate. Windstilte en de aardgascentrales moeten harder draaien. Kou op komst? De aardgascentrales moeten harder draaien. Het weer laat zich niet voorspellen, dus posities innemen in aardgas is best lastig. Kijk je fundamenteel, dan wordt het eenvoudiger. De pijpleidingen Nordstrom 1 en 2 gaan voorlopig geen aardgas leveren. Dit volume verdwijnt van de markt en moet dus ergens anders gekocht worden. 110 miljard cbm per jaar. In totaal zal Europa circa 150-165 miljard cbm ergens moeten kopen. Niet gemakkelijk. We hebben nu voldoende aardgas. De prijs die we hiervoor moesten betalen was……. 10-voudig. Nu we genoeg hebben gekocht zakt de prijs als een plumpudding in elkaar. Lekker dan…..Nou ja, goed voor minder uitgaven door de overheden en uiteindelijk ook, voorlopig, voor onze energienota.
Komend voorjaar zullen we weer dit aardgasvolume voor moeten 2023/2024 inkopen. En wanneer China dan meer gaat importeren als gevolg van minder impact van Covid en ondertussen China en de VS hun aardgasvoorraden weer gaan aanvullen, dan kan de aardgasprijs weer hard omhoogschieten. Let ook op de kolenprijs, die kan ook snel omhoog schieten wanneer Rusland besluit ook kolen te rantsoeneren. Dit als reactie op de olieboycot in december, of de olieproducten in februari. Rusland wil de economie van Europa raken en met een kolen-leveringsstop kom je weer een stuk verder.
Beleggen we nu of straks?
De inflatie is nu hoog en de maatregelen van centrale banken gaan we pas in 2024 en verder merken. Maar daar nemen de beurzen al eerder een voorschot op. En de echte strijd gaat deze winter in Oekraïne geleverd worden, en er komt een dieseltekort. Dan wordt de vraag naar olie steeds groter en de spanningen zorgen voor een “leveringspremie”. Blijf je nu nog steeds aan de zijlijn dan is dat best jammer, want vele seinen Saan op groen. Donker groen.
Kijk hieronder maar naar de huidige olieportefeuille van Oilexpert. Alle aandelen nu nog in portefeuille (nog niet verkocht) staan vandaag circa 20% in de plus of hoger. Op Fugro na, dus binnen 1 jaar zo’n 22% rendement, met nog 2 maanden te gaan! Wel zijn in 2022 vele olieaandelen verkocht die nu niet meer in dit overzicht staan, uiteraard. De afgesloten transacties (koop en daarna verkoop) is in dit jaar al voor een rendement van 48% gezorgd.
Bouw je eigen portefeuille op en wees ook succesvol.
Wil jij dit ook? Neem een abonnement op Oilexpert.nl

Abonnees lees hieronder verder!
Abonnees lees hieronder meer (scroll naar beneden, NIET KLIKKEN!).