De winstcijfers vliegen om onze oren. Chevron, XOM, Shell, allemaal presteren ze beter dan verwacht. Nou ja, niet beter dan verwacht. Oilexpert verwacht al maanden dat de markt gaat inzien dat er een tekort aan olie aankomt. Straks meer hierover.
Biden is boos dat XOM haar winsten in de vorm van dividend aan aandeelhouders uitkeert, het moet naar de burgers om hen te compenseren voor de hogere brandstofkosten. Als belegger vind ik dit wel een hele kromme bewering. Beleggers mogen wel verliezen maken, maar geen winsten. De overheid mag wel belasting ontvangen van Oil Majors, steeds meer door hun hogere winsten, maar de overheid vindt de belastinginkomsten nog te laag blijkbaar. Of speelt er iets anders?
Verkiezingen VS
Biden wil dat zijn partij wint, dus moeten de olie/brandstofprijzen omlaag. Op zich kennen we dit “spelletje”. Wat zorgelijk is dat de politiek dus (weer) de Oil Majors tot zondebok maakt, terwijl zij niet verantwoordelijk zijn voor de onderinvestering in olie en aardgas. Het gevolg is dat Oil Majors nauwelijks durven te spreken over investeren in olie. Aardgas kan wel, sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dan kan het aantal nieuwe LNG projecten niet hoog genoeg zijn…..
De politiek, ook in Nederland, vindt het stoer om te roepen dat olie en gas geschiedenis is. Want zo denkt men, dan komen de groene alternatieve energiebronnen sneller van de grond. Hoe moeilijk is het om gedrag te veranderen? Zeer moeilijk blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook de politiek vormt hier GEEN uitzondering.
Biden kiest voor het kunstmatig drukken van de olieprijs (niet slim, historisch bewijsbaar, na de daling komt een scherpe stijging) en zet bedrijven in de hoek, die we steeds harder nodig gaan hebben. Na de verkiezingen zal de toon van Biden wellicht nog negatiever worden, immers de hoge brandstofkosten gaan niet eventjes weg. Biden belooft van wel…..Wie krijgt dan de schuld?
Beleggen in olie en aardgas
Ben je hier principieel tegen, dan zijn er nog voldoende andere sectoren om in te beleggen. Oilexpert kijkt hier anders tegenaan. De wereld heeft nu olie en aardgas nodig voor het produceren van elektriciteit en brandstoffen. Straks hebben we een mix nodig van fossiele en hernieuwbare energie. Ver in de toekomst, ver na 2050 hebben we nog olie en aardgas nodig. Waarom zijn we tegen olie en aardgas? Vanwege de CO2-uitstoot. Dus dat moeten we aanpakken. Opslaan, afvangen en de uitstoot reduceren. Allemaal technisch mogelijk, kost wel tijd. Nu aanmoedigen i.p.v. roepen dat het te duur is. Waarom wordt waterstof wel goedkoper als je opschaalt, maar bij ondergrondse CO2-opslag niet????
Die tijd hebben we. Snelheid is echter wel geboden om te energietransitie te laten slagen. Zonder Oil Majors gaat de transitie veel en veel lastiger worden doordat we hun geld en kennis en ervaring heel hard nodig gaan hebben. De grote denkfout zit in de “tijdsdruk” om in 2050 zero-neutraal te zijn. Deze tijdsdruk moet je niet gebruiken om door wetgeving zaken alles verplicht te stellen voor burgers en bedrijven (elektrisch rijden 2035, hybride verwarmingsketels 2026, verplicht groene watersof afnemen industrie, van het aardgas af..), maar door bedrijven “warm” te maken om te willen investeren in deze schonere planeet. Dat doe je meestal door respect te tonen voor hun doelstellingen. Dat is niet alleen winst, zij weten ook waar we naar toe willen en gaan.
Beleg je in olie- en aardgasbedrijven dan beleg je in toekomstige groene bedrijven. Niet allemaal, wel heel veel. En ja, op de korte termijn voelt dat wellicht ongemakkelijk, maar over 5-10 jaar ben je bezitter van aandelen van hooggewaardeerde bedrijven. Gewaardeerd qua koers en door burgers en bedrijven. Al dan niet onder een andere naam. Zie hoe de logo’s van Oil Majors de laatste jaren al zijn veranderd. Niet beleggen in Oil Majors is een vrije keus. Als belegger die rendement wil maken is de keus minder logisch.
Lees hieronder waarom de olieprijs gaat stijgen en welke bedrijven gaan profiteren.
Abonnees lees hieronder meer (scroll naar beneden, NIET KLIKKEN!).