In Europa komen steeds strengere maatregelen. Oostenrijk, Frankrijk, Nederland etc. Allemaal met als doel het niet erger te laten worden. Beter een paar weken streng, dan nog heel veel maanden onzekerheid. Het aantal besmettingen neemt hard toe. Was te verwachten. Niet iedereen is ingeënt. Daarom zal dit fenomeen zich nog gaan herhalen.
Anderzijds zal dit niet gaan leiden tot grote lockdown’s van economieën (althans dat is nu de verwachting, ook hier geen zekerheid). Wel zal de druk op niet- gevaccineerden zwaar gaan toenemen. Het is een lastig dilemma.
Men wil geen 2-deling in onze maatschappij. Het recht van zelfbeschikking. Een groot recht. Het moet blijkbaar eerst erger worden om gezamenlijk tot afspraken te kunnen komen die ons allemaal recht doen. De tijd dringt. Corona zal jaren en jaren en jaren onder ons blijven. Je kunt zeker niet op de huidige manier nog vele jaren zo doorgaan. Voordat iedereen een keer Corona opgelopen heeft moet je denken aan een veel langere tijd. En dan is het weer tijd voor een tweede of derde prik……..
Dat is het angstige
Dat de wereldeconomie iedere keer een stap vooruit maakt en dan weer terug. Los van het feit dat we dat niet kunnen betalen op de niets langere termijn, zorgt het voor enorme onzekerheid. En daar houden beleggers niet van, zie de olieprijs gisteren:

Nu zitten we op $75/vat (WTI) en de angst is nog niet weg. De noodzaak voor de wereld om Corona “achter ons te laten” is groot. Denk aan landen als India die nauwelijks keus hebben en de mensen aldaar moeten werken en daardoor heel veel risico op besmetting lopen. Bij een medische zorg die al overbelast is en noodzakelijke medische behandeling niet geleverd kan worden. Wanneer we buiten de “Westerse” landen kijken is er ook wel wat om bezorgd over te zijn.
De oliemarkt
Fundamenteel komen we olie tekort. OPEC+ zal wel druk overleg hebben momenteel. Oilexpert zou zich niet verbazen als komende week OPEC+ de pers informeert over een mogelijke verlaging van hun voorgenomen productieniveau in januari 2022.
Oilexpert houdt de media goed in de gaten komende week. Komt dergelijk nieuws naar voren dan zal de oliemarkt snel omdraaien.
Gaat de winter zorgen voor extra olieconsumptie? Dat kan omdat hoge gasprijzen de vraag naar olie met circa 1 miljoen vaten/dag kan doen laten toenemen. In Libië kan een heuse burgeroorlog gaan ontstaan door de geplande verkiezingen. Iran en de VS zijn nog niet bereid het atoomakkoord te ondertekenen. Maar op dit moment voorzichtig aan met het innemen van nieuwe olieposities. Een vallend mes kun je beter niet proberen te pakken.
MORGEN EEN EXTRA OLIE-NIEUWSBERICHT VOOR ABONNEES!