Al maanden schrijft Oilexpert hoe de olieprijs hard zou kunnen stijgen wanneer de boycot op Russische olie start. De vraag is echter niet of het aanbod omlaag gaat. Het is de vraag of de huidige vraag naar olie blijft? Kan China het tij economische keren?
Wanneer dat niet gaat gebeuren, zal de olieprijs niet hard omhoog gaan. China wilde soepeler met haar Covid beleid omgaan, maar niets wijst daar meer op. En zo daalde de olieprijs de afgelopen week met 10%. Olieaandelen blijven redelijk goed liggen, doordat een olieprijs van $75/vat (WTI) nog steeds meer dan voldoende winst oplevert.

Hoe nu verder?
Wat je ook leest, waar je ook leest, overal kun je je gelijk in vinden. Van “de beurzen klappen in elkaar” tot een mooie inhaalrace. Waarom is er geen duidelijk verhaal, of in ieder geval een richting? Het antwoord ligt bij China. China neemt in december ’22 minder olie af van OPEC+ en dat is een teken aan de wand. Anderzijds logisch door de Covid problematiek aldaar. Het wegvallen van de vraag wordt becijfert op 1%. En dat is ook circa wat we kunnen verwachten van minder olieproductie uit Rusland in 2023.
Dus dat heft elkaar op. Dan is de volgende vraag hoe de rest van de wereldeconomie ervoor staat. De VS nog aardig, Europa niet goed wat ook een dubbeltje op zijn kant is. OPEC+ kan 4 december in haar meeting inspelen op de verlaagde economische groei met een olieproductiebeperking. Afhankelijk van wat de olieprijs de komende week gaat doen. Zakt de olieprijs richting $70/vat dan zal er zeer waarschijnlijk een productiebeperking aankomen.
Een olieprijsplafond op Russische olie zal effect hebben, maar of het voldoende zal zijn is de vraag. Gaat Rusland het accepteren? Afgelopen week een gerucht dat ze misschien ermee kunnen leven. Oilexpert denkt van niet. Er zijn voldoende manieren om onder de boycot uit te komen en Rusland wil Europa zeker niet helpen met goedkope olie. Liever naar China en India e.d. met een fikse korting dan haar “vijanden” laten genieten van een door hun opgelegde boycot.
Hoe kom je uit onder de boycot vraagt men zich af. Simpel, Oilexpert noemt er een paar.
- Papier veranderen door boord/boord operaties. Hierbij wordt het land van herkomst veranderd van Rusland naar een onbekende “country of origin”. Vaak toegepast en legaal in de handelspraktijk.
- Meer of minder laden op een boord dan aangegeven. De klant betaalt vooraf voor 500.000 vaten voor $50/vat. Dik onder het prijsplafond, dus geen boycot op deze partij. Daadwerkelijk zit er maar 250.000 vaten aan boord. Dus in werkelijkheid betaal de klant $100/vat.
- Door “swaps” te maken. Rusland verkoopt hierbij een partij olie tegen $60/vat. Als tegenprestatie krijt Rusland een gelijk volume op een later tijdstip terug voor $35/vat. De tegenpartij betaalt dus eigenlijk $25/vat teveel. Deze partij betaalt geen $60, maar $85/vat ((60 + (60-35))!
Olieaandelen voor de langere termijn
Kijken we verder vooruit dan zal olie zodra de wereldeconomie aantrekt gaan stijgen. Dit kan in 2023 al gebeuren. Daarover is men het niet eens. Van een milde korte recessie tot een meerjarige wordt gesproken. OPEC+| zal door de wereldwijde lage voorraden geen echt tegenspel meer kunnen krijgen. Kunstmatig de olieproductie verlagen leidt niet meer tot mogelijke extra verkopen uit strategische reserves. Met olie (en gas) aandelen kan de komende periode prima overbrugd worden door de komende weken/maanden op de dips bij te kopen. Mis je niet al zwaar in olieaandelen zit.
De aardgasprijs is nu relatief laag, doordat de gasvoorraden goed gevuld zijn. Het gaat er echter om hoe succesvol Europa in 2023 het tekort aan aardgas op de spotmarkt kan aanvullen. Zeer afhankelijk van het weer wereldwijd en de economische toestand. China nam dit jaar minder LNG af door haar verminderde economie en samenhangende vraag naar energie. Vele contractuele schepen voor China zijn uiteindelijk in onze aardgasvoorraden terecht gekomen. De vraag is of dit in 2023 weer een mogelijkheid biedt voor Europa.
De oliebedrijven verdienen meer aan hun oliebusiness, de marge zijn daar hoger en het volume ook. Beleggen in Amerikaanse aandelen, morgen het nieuwe overzicht, is het meest renderende mits de olieprijzen niet werk gaan dalen. Beleggen in Europese Oil Majors is een mix van olie en aardgas inkomsten waarbij je je kansen over 2 producten spreidt. Gezien het huidige onzekere klimaat is het verstandig letterlijk iedere dag de olie/gasprijzen in de gaten te houden. Gaat met name de olieprijs hard onderuit, of de beurzen in het algemeen, besluit dan of je voor de langere termijn gaat of de kortere. Eigenlijk zou je dan nu al moeten doen.
Handelen of houden?
Bij een vallende olieprijs kun je als korte termijn belegger beter een deel van je posities verkopen en de gegenereerde cash even aanhouden. Niet direct herbeleggen, ook niet in andere aandelen. De kans is groot dat een vallende olieprijs het gevolg is van de verzwakkende wereldeconomie. Die slaat niet opeens om. En dan pas weer instappen nadat of OPEC+ een olieproductiebeperking voor 2023 afspreekt of de beurzen op basis van aantrekkende bedrijfscijfers (niet sentiment) weer herstellen.
Lange termijn beleggers kunnen hun olieaandelen in portefeuille houden. Oilexpert heeft onlangs ExxonMobile verkocht. Bij een fikse verdere daling van d olieprijs zal weer een olieaandeel verkocht orden. Niet teruggekocht. Dit om cash te generen om, zoals boven beschreven, straks goedkoper in te kunnen stappen.
Binnen 2-3 weken zal duidelijk worden of en hoe de boycot op Russische olie zal uitwerken. Dat valt te overzien. Daarnaast weten we dan ook of Rusland OPEC+ meer of minder ondersteunt met minder olieproductie. De oliemarkt wordt steeds grilliger door de bijna onvoorspelbare reactie van Rusland op de boycot die 5-12 ingevoerd gaat worden. Wellicht worden het zeer dreigende woorden, want de prijs van olie stijgt ook op oorlogsretoriek en toenemende geopolitieke spanningen.