Vandaag een korte update voor iedereen.
De olieprijs stijgt door naar bijna $110/vat. De olievraag in China lijkt toch mee te vallen en we wachten op de EU of er een boycot op olie komt of niet. China’s grootste raffinaderij PetroChina is niet van plan Russische olie te kopen.
Natuurlijk denk je dan wanneer de olievoorraden deze week in de VS stegen dat het niet logisch is wat er nu gebeurt. Toch moet je dan even in acht nemen dat er nu olie uit de strategische oliereserves van de VS komt. Dus zo vreemd is dit dan niet.

Zoals je ziet is die olievoorraadstijging van afgelopen week niet bepaald een opvallend gebeuren. Nog steeds zitten we historisch laag. En ook de destillaatvoorraden zijn erg laag waardoor raffinaderijen voluit olie zullen consumeren om mooie marges te kunnen maken. Het betreft hier met name diesel en kerosine. Zie hieronder. Historisch zeer laag. Doordat de output van Russische raffinaderijen vermindert is met name diesel erg hoog geprijsd op dit moment.

Prijstrend is stijgend
Naar verwachting zal $113/vat de volgende te doorbreken plafond zijn. Dat de prijs onder de $90/vat, dan moeten we ons zorgen gaan maken. Dat is nog lang niet het geval. De trend is stijgend en met de kans op een Europese boycot op Russische olie kun je maar beter je olieaandelen nog niet verkopen.
De verkoop van oliebedrijven en tankstations in Rusland gaat gewoon door. Dus Rusland kan straks alles zelf ter hand nemen. Het lijkt erop dat dit problemen gaat brengen en we rekening kunnen houden met steeds lagere olieproductie.
Stijging niet ten einde. De kans op flink hogere olieprijzen verdwijnt dus niet.
LNG wordt spannend!
De aardgasprijs in de VS doet een stapje terug. Blijft wel rond de $8/MMBtu. Europa bereid zich natuurlijk wel voor op een situatie waarin Rusland haar aardgasleveringen aan Europa beperkt of stopt. Duitsland (Uniper) chartert 2 FSRU’s van Dynagas (daarom doet dit aandeel het goed) om schepen aardgas te kunnen lossen (gekoeld/vloeibare fase) en vervolgens door te pompen (in gas fase) de pijpleidingnetwerk. Beide FSRU’s (Floating Storage Regasification Unit) kunnen 7,5 miljard cbm per jaar leveren.
Tja, 15 miljard LNG is 10% van de Europese LNG vraag. Het vervangt dan 25% van de Russische LNG. Dit kan dus wel helpen in een beperking, niet voldoende in geval van een volledig stoppen van Rusland richting Europa.
De voorraden LNG nemen weer wat toe enerzijds omdat gascentrales vanwege de hoge prijs minder gas consumeren, en er wind is. De hittegolven in India zorgen voor record innames LNG en kolen. Dit lijkt elkaar dan op te heffen waardoor er nog niet gesproken kan worden over een verbeterde situatie. Als al geschreven zal veel afhangen van de zomer in de VS, mocht die ook met hittegolven te maken gaan krijgen dan zal aardgas niet snel goedkoper worden.