Beste lezer,
Olieaandelen; spreiden! De olieprijs blijft maar verder stijgen en iedereen wacht op nog betere cijfers. Tenminste over inflatie. Immers de Amerikaanse beurs komt nauwelijks van haar plek en beleggers keken afgelopen vrijdag met angst naar het banenrapport. Gelukkig viel dat tegen??!!
Ja gelukkig, want dan is er een minder tekort aan werknemers en hoeft men de lonen waarschijnlijk later niet te verhogen is 1 van de redeneringen. Inflatie, daar houden beleggers niet van. Vaak gaat dat namelijk gepaard met een hogere rente, vandaar.

En nu opletten
Door de versnelling, die is ingezet in de groene energietransitie door Biden, de EU, de gerechtelijke uitspraak tegen Shell en sommige landen in Azië, wordt duidelijker dat na Corona de groene energietransitie een hoofdrol gaat spelen. Belangrijk zal worden hoe men op mondiaal niveau dit varkentje gaat wassen. Het klimaatprobleem is immers een modaal probleem. Oilexpert verwacht dat de EU voorop zal lopen, daarna de VS en daarna landen als Japan en China. Als belegger is het verstandig ook in die volgorde te investeren in desbetreffende bedrijven.
Beleg gespreid, want vele sectoren binnen de olie- en gasindustrie hebben een goede toekomst in het vooruitzicht. Het klinkt misschien raar, maar voor 2030 krijgen we zeer waarschijnlijk geen peak oil. Veranderingen gaan snel, maar de groei naar meer energie is groter. Het rijke westen is al “goed” bezig, maar wereldwijd komt 90% van die groei naar energie uit het Verre Oosten. Corona eet heel veel beschikbaar overheidsgeld op, in landen als India is Corona dus menselijk en financieel een ramp. En onderschat Iran, Irak, Egypte, Libië ook niet. Waar moet voor zulke landen dan het geld vandaan komen? In de VS weten ze wel hoe ze de vaccinatie-uitrol kunnen ondersteunen, arme landen kunnen dit niet.

De vraag is dan ook of voornoemde landen over 15-20 jaar nog een grote rol zullen spelen. Zonder oliegas zal ook hunpolitieke invloed sterk verkleinen. Wellicht kan LNG hun nog enigszins “redden”. De tijdelijke hogere olieprijs zal verbloemen dat hun overheidsinkomsten in gevaar zijn. De tijd zal wel laten zien dat de vraag naar schonere brandstoffen een nieuwe visie vereist (Vandaar dat SA vision 2030 enige jaren geleden lanceerde). Gezien de politieke instabiliteit en ook wel conservatisme ziet Oilexpert veel van deze kleinere olieproducerende landen het zeer zwaar krijgen.
In de kranten zie je steeds wildere koppen; $300/vat wordt genoemd. Realistisch of niet? Het gebrek aan investeringen in de olie- en gasvelden is een feit. Door negatieve media aandacht, investeerders die zich sterk uitspreken over CO-2 uitstoot en recente gerechtelijke uitspraken zijn Oil Majors zeer terughoudend geworden met hun investeringen exploratie. Wat kunnen we dus verwachten?
Abonnees lees hieronder hierover meer.