Welke kant gaan we op?
De olievelden kennen nu eenmaal een productie-top en daarna gaan de productie versneld naar beneden. Daarom moet er blijvend in olievelden geïnvesteerd worden. Door de lage olieprijzen en tevens de crisis in 2008-2010 wilden de Oil Majors niet meer grote bedragen in risicovolle projecten steken.
Door Corona hebben de Oil Majors veel minder geld in kas. En door miljarden afschrijvingen op hun bezittingen staan ze er minder sterk voor. De hogere olie- en aardgasprijs zorgt voor wat extra inkomsten, maar nu wordt van ze verwacht dat ze heftig investeren in renewables. Kijken we naar onderstaand plaatje dan zouden ze juist in olie-exploratie hun geld moeten steken.

Weten we het zeker?
Oilexpert is ervan overtuigd dat olie steeds schaarser wordt in de periode 2022-2025. Dit op basis van het feit dat er te weinig is geïnvesteerd en dat veel Oil Majors zullen zwichten, onder de algemene opinie, om meer te investeren in renewables als zonne- en windenergie. Zelfs als de Oil Majors niet zwichten is het maar de vraag of ze over voldoende cash beschikken om te investeren in risicovolle olieprojecten. Ja Exxon Mobil, Total, die zullen investeren in die velden waar al bewezen is dat er olie zit en waar de olie relatief gemakkelijk gewonnen kan worden. Voor de overige Oil Majors ligt dat anders. En ook de overheden maken het zoeken naar olie niet gemakkelijker.
Kan het toch anders lopen? Alleen bij introducties van goedkope grote batterijen of werkelijke kernfusie op grote schaal kan bovenstaand scenario van tafel. Maar beide revoluties worden niet binnen een aantal jaren verwacht. Een oplopende olieprijs lijkt de komende jaren zeer waarschijnlijk.
De rol van de Oil Majors
De komende maanden moet steeds duidelijker worden of de Oil Majors gaan voor een ommezwaai richting energiebedrijf. Elektriciteit opgewekt door wind, zon, water, kernenergie, etc. die richting klant gaat. Geleverd aan huis, tankstation, over het bestaande netwerk of via grote batterijen. Geleverd in de vorm van waterstof of LNG het maakt niet uit. Als het maar duurzaam is en winst oplevert. Wie de klant heeft, heeft de markt.
Of krijgen we een 2-splitsing waarin een paar sterke Oil Majors zich richten op olie en LNG en de overigen gaan investeren in CO-2 opslag, bouw van elektrolysers en de uitbreiding van distributienetten van de nieuwe energiedragers richting klant.

Het lijkt erop dat de Oil Majors moeten kiezen. Er is waarschijnlijk niet genoeg cashflow om beide te doen. Het wordt of de aandeelhouder tevreden stellen met dividend (olie), of met de groene energietransitie. Nemen aandeelhouders genoegen met een groen imago, met minder dividend?
Abonnees lees hieronder verder.