BERICHT 3 VOOR ABONNEES ONLY( SCROLLEN NAAR BENEDEN)
Kore update vanwege vakantie. De olieprijs zak met 7% weg naar $ 96/vat voor juli 2022. Gedreven door sentiment dat de economie in een recessie komt. In de VS gaat het iets beter, maar in Europa ziet het er inderdaad minder goed uit.
Biden is onderweg naar Saudi Arabie om meer olie op de wereldmarkt te krijgen. De huidige prijsval geeft Biden niet een grote kans. Immers prijzen dalen niet in een krappe markt.
Vraag in 2022 en 2023 groter dan aanbod
Voor beide jaren ziet de EIA een krappe oliemarkt, maar vandaag hebben ze ongelijk. De vraag zal van 100 miljoen vaten/per dag in 2022 groeien naar 103 miljoen vaten per dag in 2023. Met Rusland dat nog wel meer problemen gaat krijgen. Toch zakt de olieprijs omdat andere commodities al flink gedaald zijn. De redenering is dan, dan moet olie ook omlaag. Veel zal afhangen, zoals altijd als voorbehoud gegeven, in hoeverre Covid de Chinese vraag naar olie, de economie, gaat beinvloeden.
De praktijk laat nu nog zien dat de vraag groter is dan het aanbod. Laten we dan maar wachten op morgen of de olievoorraad in de VS met minder dan 7 miljoen vaten toeneemt. Dat is namelijk de hoeveelheid die per week uit de strategische reserve komt.
Op dit moment heeft de olieprijs de wind tegen. De afgelopen 4 weken werd door fondsmanagers 200 miljoen vaten aan olie (long) verkocht. Hierdoor ging de verhouding long/short van 6,6 naar nu 3,8.
Ga niet tegen de trend inzwemmen en laat de paper traders nu eerst hun ding doen. De belangen zijn nu enorm. Morgen kijken we naar de fysieke oliemarkt, de echte olievoorraden in de VS. Wanneer daar een echte trendbreuk komt wordt het tijd om olieposities te verkleinen.
==========================bericht van gisteren=========================
Op dit moment zijn er zorgen over de wereldeconomie. En nog steeds over de hoogte van de rente die de inflatie moet gaan beperken. De daling van de olieprijs vandaag naar $100/vat (WTI) geeft dit wel aan.
Wil je ook weten wat er op ons afkomt in het 2e deel van 2022, neem een abonnement. Olie is altijd interessant om in te beleggen en aardgas wordt het nog meer als het zo doorgaat. Onbekend maakt onbemind, maar Bitcoin kende dit probleem en kijk nu eens. Aardgas wordt 1 van de pilaren van de groene energietransitie. Olie hebben we nog zeker tot 2050 en verder nodig. Kortom in energie beleggen blijft de moeite zeker waard. Wil je groene energie in plaats van fossiele brandstoffen, dan kun je beter naar de 500% Renewable Race kijken.
Olie omhoog, of omlaag?
Op dit moment lastig te zeggen. Naast Putin heel veel variabelen die een rol spelen. Rusland zal steeds meer moeite krijgen om haar olieproductie op peil te houden. Zeker wanneer het Vere Oosten toch gaan kiezen voor lokale leveranciers. De enorme kortingen die men krijgt op Russische olie maakt dat de olie nu een weg vindt, maar achter de schermen wordt met China gesproken. Nu de economie van China vertraagt en een huizenbubbel dreigt te spatten heeft ze geen behoefte aan een handelsoorlog met de VS of Europa. China zal moeten gaan kiezen.
Abonnees lees hieronder meer (scroll naar beneden, NIET KLIKKEN!).
Helaas kun je de inhoud niet bekijken, dus neem ook een abonnement van oilexpert.nl!