
2021 wordt zeer belangrijk
Midden Oosten en olie. Vele landen in het Midden Oosten hebben het financieel slecht. Of beter gezegd sommigen echt slecht, sommigen moeten hun overheidsbudgetten gewoon omlaag draaien. Saudi Arabie wil Neom een nieuwe high future stad bouwen om miljoenen mekka gangers en toeristen heen te lokken.
Ook Europese producenten gaan nu zich actief bemoeien met deze ontwikkeling. Air Products gaat bijvoorbeeld zorgen voor de kennis om een elekrolyser te bouwen. Waterstof is een ontwikkeling met potentie en SA niet de boot wil missen. Ook Thijssenkrupp gaat ondersteuning leveren.
Het plan was eigenlijk al in de koelkast gezet, geschatte kosten circa $ 400 miljard. Maar nu de olieprijzen weer flink stijgen is er blijkbaar weer geld vrijgekomen. Neom moet als stad 100% draaien op renewables. Zon en wind is er wel in SA, dus dat zal niet het probleem zijn. Ze gaan er 1700 wind turbines neerzetten, dus ze kunnen aan de gang. De vraag is wel wanneer het ‘s nachts niet waait ze de waterstoffabriek kunnen laten draaien.
Iran
Midden Oosten en olie. Oilexpert schrijft al ruim een jaar dat Iran het “dingetje” gaat worden dat ervoor zorgt dat er weer een “war” premium op olie komt. Een premie als gevolg van politieke spanningen die oplopen. Iran gokt erop dat Biden graag het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) ondertekent in 2021. Gezien de innige relatie tussen China en Iran de laatste tijd ligt dit niet voor de hand. De VS wil strengere controles, die Obahma eruit sloopte, in een nieuwe overeenkomst. Een hogere olieprijs kan dus ook zonder een verder toenemende vraag naar olie. Iran pakte niet voor niets een paar dagen geleden een Zuid Koreaanse tanker op, voor milieuvervuiling…. Niet toevallig dat Zuid Korea een goede vriend is van de VS?
Het Midden Oosten moet snel gaan schakelen. Na 2040 zullen alleen de low cost producers overblijven. En nog 10 jaar later zal, mogelijk de vraag naar olie nog maar 40% zijn van wat het nu is. Met het risico dat waterstof toch een succes wordt en dat is met grote batterij-opslag een doodsteek voor deze hele regio. Dan neemt iedereen afstand van dit wespennest en laat de boel de boel. Geen scenario waar je vrolijk van wordt.
Schone energie is fijn, maar politieke spanningen en gefrustreerde landen leidt vaak tot meer dan eens schermutselingen. Laten we dus hopen dat het Midden Oosten de groene energietransitie mede vorm gaat geven.
Abonnees lees hieronder verder.