De Duitse EU minister van Buitenlandse Zaken Josepp Borrell moest vandaag toch wel toegeven dat de gesprekken met Iran op niet gaan uitlopen. Nou nou. Wat had je dan verwacht wanneer Rusland van Iran drones geleverd krijgt (met explosieven)?
Dus eigenlijk de boodschap “helaas, voorlopig geen extra olie op de markt” en dus geen lagere energieprijzen, of zo…? Net zo vreemd is het te verwachten dat Rusland haar olieproductie op niveau kan houden met alle boycots, de winter, en een price cap op olie of anders geen verzekerde lading olie.
Europa is soms wel heel naïef. We willen evenveel olie, maar de markt mag haar werking niet doen. Er is een tekort aan olie, we willen inkomsten van Rusland beperken en dus stellen we een prijsplafond in. Misschien, als iedereen erachter gaat staan… Maar wees verzekerd, niet iedereen in de wereld gaat hierachter staan. En dus zal het succes hiervan beperkt zijn.
Het is kiezen of delen, niet allebei
Of je houdt je eigen broek op en laat Rusland zien dat je durft, of je betaalt de prijs voor je compromis. Niets verkeerd aan, maar denk niet dat Rusland in een slachtofferrol gaat kruipen.
Nu denken we de aardgassituatie onder controle hebben (hebben we niet) en dus maar stoer kunnen doen m.b.t. olie. Tot 2027 blijven we afhankelijk van Russisch aardgas, dat wordt nog een “dingetje” en we denken dat er voldoende olie is zonder Rusland. We kopen wel even wat tankers op de oliemarkt zonder dat dat enorm prijsopdrijvend effect heeft. Oilexpert maakt het niet uit wat Europa/EU roept, het is gewoon niet waar.
Rusland en haar opties
Rusland is in staat tegenover China en India garant te staan met haar ladingen. Dus de boycot zal hier zeker kunnen leiden, is al zo op dit ogenblik (meldde BP vandaag) dat er minder olie uit Rusland komt en dit kan zeker toenemen. De kou in de winter gaat ook, is een feit, zorgen voor minder olieproductie door Siberische temperaturen die olieproductie beperkt.
Dus minder olie leidt weer tot hogere olieprijs, met of zonder plafond. Aardgas wordt minder geproduceerd en zal ook gaan leiden tot (binnen enkele maanden) flink hogere gasprijzen, zeker wanneer de aardgasvoorraden weer opgevuld moeten worden. Rusland is gewend te lijden. Haar bevolking ook. De olieprijs blijft vandaag dicht bij huis.

De oorlog gaat langer duren dan gehoopt. De winter zal de pat-stelling alleen maar verlengen. Dus meer maanden van onzekerheid, meer spanning, meer kans op escalatie en nog meer tijd voor Rusland zich te versterken. Er wonen nogal wat burgers in Rusland.
Kortom maak je klaar voor mooie beleggingsmomenten.
Abonnees lees hieronder meer (scroll naar beneden, NIET KLIKKEN!).