Vandaag een bericht voor iedereen.
Oilexpert wenst jullie allemaal hele fijne feestdagen. Het is belangrijk nu met je vrienden en/of familie samen te zijn. Zeker in deze onzekere tijden. Dus leg even je portefeuille weg en geniet van de mensen om je heen. Oilexpert wenst jullie gezonde en sprankelende feestdagen!

De oliemarkt
De olieprijs stijgt weer wat door. De volatiliteit op de beurzen neemt af, het vertrouwen neemt dus iets toe. Wat ook wel op de achtergrond speelde vandaag is dat Iran het nu aan de stok heeft met Frankrijk. Die krijgt van alles de schuld (dwarsligger) en dat leidt alleen maar tot nog minder kans op een spoedig ondertekend atoomakkoord.
Toch blijft het elke weer weer uitkijken naar positieve signalen rond de olievraag wereldwijd. Tot nu toe daalt, ook gisteren weer de olievoorraad in de VS met 2-4 miljoen vaten per week. De rekensom is simpel; OPEC+ komt in januari 2022 met 400.000 vaten/dag extra op de markt. Dat is dus 400.000 vaten*31 dagen: 12,4 miljoen vaten extra op de markt t.o.v. december 2021. Met een afname van circa 3 miljoen vaten per week leidt dit tot een afname van de olievoorraad in de SV met 4 weken maal 3 miljoen vaten: circa 12 miljoen vaten afname over de maand december 2021. Samengevat; het extra volume dat in januari 2022 op de markt komt van OPEC+ is gelijk aan de afname van de voorraad in december 2021. Dus is men niet bang dat de markt in januari 2022 teveel olie geleverd zal krijgen. En dat uitgaande van gelijkblijvende vraag! Dus als in januari de lockdown’s afgebouwd worden kan de olieprijs verder omhoog, omdat de vraag dan groter zal blijven dan het aanbod.
Dit was terug te zien in de olieprijsstijging van vandaag.

Olieaandelen herstellen langzaam vandaag
De Amerikaanse olieaandelen noteren een klein plusje vandaag, de Europese ietsje beter. We gaan richting Kerst, de handel neemt af en daardoor de volumes ook. Oilexpert wacht rustig af, er komt straks een herstel van de olievraag.
Om deze reden komt er een inhaal vraag
Het is chaotische logistiek die zorgt voor minder chips, tekort aan onderdelen, gebrek aan containerschepen. Doordat er bijv. te weinig chips zijn, worden er te weinig auto’s geproduceerd. Wachttijd Audi nieuwe elektrische auto momenteel: 7-8 (!) maanden. Dus koopt Audi niet alleen minder chips, maar ook minder plastics, banden, ramen, aluminium e.d. En zo geldt het voor vele producenten. Dus naast Covid-19 moet ook de logistiek opgelost worden.
Hieronder een plaatje van hoe erg het is met de containerschepen. Het aantal schepen dat per dag wacht neemt alleen maar toe. Zie de alarmerende groei van het aantal schepen dat ligt te dobberen op meer dan 40 mijl afstand van de loshavens. Wanneer dit opgelost wordt komt er een enorme inhaalvraag naar materialen die dan wel geleverd kunnen worden, wat zal leiden tot veel hogere productieaantallen door producenten. En dit verhoogt vervolgens de vraag naar olie en halffabrikaten. Immers meer auto’s produceren betekent meer vraag naar halffabrikaten van raffinaderijen. Dus is het zo gek niet dat Saudi Arabie al talloze malen gewaarschuwd heeft dat er een tekort komt aan olie door de onderinvesteringen van Oil Majors door de negatieve publieke opinie. Niemand kan straks zeggend dat Saudi Arabie een spel speelt (al doet ze dat wel degelijk via het kartel), ze heeft immers vaak gewaarschuwd dat de olieprijs hard zou gaan stijgen. Oilexpert denkt ook dat met name tussen 2023-2025 de olieprijs boven de $100/vat gaat noteren, omdat de huidige olievraag niet zo zeer laag is door Covid-19, maar een gevolg van een enorme bottleneck in de supply chain.

De gasmarkt
Op weg naar de eerste echte horde ($75/vat) voor de WTI olieprijs. Kan het hoger? Oilexpert denkt van wel. Vandaag noteert de aardgasprijs maar liefst 14 keer (!!!) hoger dan de Amerikaanse aardgasprijs. Dus nu kunnen traders met kopende partijen deals sluiten om LNG schepen met LNG van de VS naar Europa te brengen. Scheepseigenaren en traders verdienen hier veel geld aan, en het geld wordt door de Europese kopers betaald. Er is in Europa weinig aardgas op de spotmarkt te kopen. Heb je als koper niet voldoende ingekocht, dan moet je kopen. Je kunt je klanten letterlijk niet in de kou laten staan. Doe je dat wel, door niet extra in te kopen, dan krijg je volgens het afgesproken balancering-systeem torenhoge boetes op dit moment wat je als bedrijf nog veel meer kost. Dus dat leer je heel snel af, of je gaat failliet (lees de kranten er maar op na).
Traders verdienen per schip miljoenen $$$
Het onderste plaatje laat zien dat waar normaal de LNG schepen vanuit de VS naar het Verre Oosten gaan, ze sinds september meer en meer richting Europa gaan. Vandaar dat de kolenprijs weer stijgt omdat ze in het Verre Oosten de gemiste LNG volumes moeten vervangen door kolen voor energieopwekking (zie sterke daling donkerblauwe lijn).
Een LNG schip van 70.000 cbm = 1,5 miljoen MMBtu. Dus verdient een trader bijv. $5/MMBtu op een dergelijke lading dan is dat: $ 7,5 miljoen winst. Op dit moment valt er (prijs LNG VS t.o.v. prijs LNG Europa) $33/MMBtu te verdelen tussen scheepseigenaar en de trader………….. Dus $50 miljoen per schip. 10% voor de trader, 90% voor de scheepseigenaar. Zeldzame tijden. Zeldzaam hoge winsten.
