De ene dag stijgt de olieprijs, gisteren daalde die weer, er is geen touw aan vast te knopen. Voor de hele korte termijn. Als daytrader lekker, mits je aan de goede kant zit. Ben ik niet van overtuigd, omdat tegenover elke winnaar een verliezer zit en de logica ver te zoeken is. Daytraden lijkt winstgevend, uit onderzoek blijkt van niet. Probleem is dat je als ervaren daytrader, wanneer je in je kunde vertrouwd, steeds grotere risico’s met bijbehorende rendementen gaat nemen en vervolgens er iets op de markt gebeurt dat helemaal onverwachts komt. En dan zijn je 10 keer winsten in 1 keer weggevaagd. En vaak ook al het geld verdampt en zeker het plezier in beleggen verdwenen
Zie je succesvolle daytraders dan moet je ervan genieten, ze zijn echt uniek. Om deze reden is het verstandig nooit all-in te gaan, te spreiden en het risico beperkt houden. Inderdaad minder spannend, wel betere nachtrust. Kijk je naar de oliemarkt dan lijkt er veel onrust te zijn, met name bij de traders. Kijk je in vak”bladen” dan valt op dat de olieproducenten erg optimistisch zijn:
- benzine en dieselvraag erg sterk
- olievoorraden 6% onder 5-jaars gemiddelde
- OPEC+ produceert al bijna voluit
- vraag is nog steeds groter dan het aanbod
Waarom dan die enorme volatiliteit?
Eigenlijk is er geen vertrouwen in de toekomst op dit moment. De wereldeconomie kan het net gaan redden, of een flinke knauw gaan krijgen. Hangt maar net af van wie je wilt geloven. Experts spreken elkaar tegen, maar de rode draad is toch echt China. En laat dat nu net ook “onvoorspelbaar” zijn. Zeker qua aanpak. Covid wordt nog steeds hetzelfde aangepakt, terwijl Omicron echt veel minder symptomen met zich meebrengt. En er is een vastgoed bubbel dat aangepakt moet worden. Rusland speelt ook een rol, maar het is daar “rustig” aan het front. Het zit al in de olieprijs verwerkt. Rusland heeft geen haast. De boycot werkt niet voldoende en er zijn genoeg “bevriende” landen die hun producten/grondstoffen kopen. Uiteindelijk zal Rusland haar zin krijgen, de prijs die Rusland zal betalen is dat Europa minder van hen zal gaan kopen, minder steun zal geven en minder betrekken bij toekomstige grote projecten. De geschiedenis leert dat ook dit bijna altijd van tijdelijke aard is.
Abonnees lees hieronder meer (scroll naar beneden, NIET KLIKKEN!).