In tijden van aanstaande crisis moeten traders moeilijke beslissingen maken. Ga ik goedkope olie uit Rusland halen met de kans dat ik het niet verkopen kan? Of koop ik maar duurdere olie die ik altijd verkopen kan. Of boek je een schip dat vrijkomt in de buurt van de VS, of een die vrijkomt in de buurt van Scandinavië?

Omdat de WTI (Amerikaanse) kwaliteit niet goed genoeg is voor menig Europese raffinaderij. En ook niet voor die in het Verre Oosten. En waar wil je als trader je oliepositie opbouwen, daar waar de kopers zitten of in het geografische midden zodat je alle richtingen op kunt? Liever dat laatste.
Traders willen altijd opties
Als trader wil je zoveel mogelijk opties om op mogelijkheden in te kunnen springen. En als het fout gaat wil je heel snel van je olieposities af. Kopers zijn nu relatief rustig in deze markt, ze hebben immers ook contractuele leveringen. Traders moeten maar zien of ze straks genoeg olie kunnen krijgen EN mogen verschepen. Kopers van Russische olie vragen traders nu een ruil te maken waarbij de trader met een flinke korting hun Russische olie krijgt, maar wel Europese olie als tegenprestatie moet terugleveren. En de trader zoek het maar uit wat het met het Russische gas doet als er een boycot op Rusland komt. Hoge risico’s, mogelijk hoge winsten. Al deze overwegingen leiden tot de huidige grote prijsschommelingen.
Oliemarkt zwakt iets af
De kans op een conflict met Rusland lijkt, lijkt, iets kleiner te worden. Althans men praat. Toch is men er niet gerust op. De olievoorraad in de VS steeg de afgelopen week, en dat zette de olieprijs gisteren flink lager. Toch moet er eerst zekerheid komen rond de positie van Rusland, gokken dat ze niets doen lijkt Oilexpert te risicovol. De olieaandelen blijven, mede geholpen door de relatief hoge gasprijs, goed liggen. Zowel de olie- als de aardgasprijs zijn echte money makers voor de olie (gerelateerde) bedrijven. De oliemarkt is sterker dan nu op zeer korte termijn lijkt.
Abonnees lees hieronder meer (scroll naar beneden, NIET KLIKKEN!).