Handelsoorlog suddert “eindeloos” door
De wereldwijde olievraag daalt. Er lijkt geen ommekeer te komen. De aanval op de olieinstallaties in Saudi Arabië doet de olieprijs nu niet meer echt stijgen. Het wegvallen van circa 5 miljoen vaten per dag heeft een bodem onder de olieprijs gelegd, maar meer ook niet. Dat geeft wel hoe zeer men twijfelt aan de groei van de olievraag voor dit jaar en verder.
Aramco geeft steeds aan dat de productie hersteld is aan het eind van september en dat stelt de markt enigszins gerust. We moeten het eerst zien, maar het lijkt er nu wel op. Traders proberen de markt short te verkopen, maar de kopers geloven er niet zo in.
Kijk maar naar het plaatje hieronder van afgelopen vrijdag. Opeens een partij die in de markt gaat kopen. En direct daarop wordt weer geloosd. Het is een spel dat veel geld kan opleveren, het risico is echter groot. We zien steeds kleine pieken en die blijven maar eventjes overeind. Twijfel alom.

Trump geeft onderhandelingen geen kans
Trump doet wat kleine gebaartjes aan de vooravond van de hernieuwde onderhandelingen tussen China en de VS. Vlak voor het hervatten van de gesprekken laat een minister China weten dat er echt wat moet gaan komen uithun koker, etc., etc. De Chinezen pikken dit niet en verlaten versneld de gesprekken. Trump kon zelf na zijn “gebaar” richting China niet opeens 180 graden draaien, dus dat moest iemand anders dan maar aan de Chinezen vertellen. Kortom; er is geen vooruitgang geboekt. De Chinezen laten zich niet onder druk zetten, Trump weet niet hoe hij de onderhandelingen vlot moet trekken. Dus dan maar dreigen, dat ziet zijn achterban graag. Maar hoe lang nog?
Belangen te groot voor snel akkoord, olievraag blijft achter
Zoals al vaak door mij geschreven valt een complex handelsgeschil niet op te lossen in enkele maanden. Trump zegt nu dat er geen akkoord nodig is voor de nieuwe verkiezingen. Weer een signaal richting China, wij hebben geen haast. China zal gezien de handelswijze van Trump niet uit zichzelf met een handreiking komen verwacht ik. Dus de markt zal weer afhankelijk zijn van de tweets van Trump.
Mijn marktverwachting voor de komende dagen
Eind deze week zal Aramco ons informeren of ze weer op 100% productie zitten. Zo ja, dan is posities innemen een prima beslissing. Ik zal dan ook een financieel referentie product kiezen. Ik verwacht op de hele korte termijn beperkte uitslagen, daarna een grote kans op een aanzienlijke prijsdaling. Alleen een grote tegenval m.b.t. het productieherstel zal de olieprijs een bodem geven.
De olieprijs ligt nu rond de 58,4 Usd/Bbl. Die kan richting 55 en vervolgens richting 50. Nee, niet in 1 week. Maar gelukkig hebben we mooie opties en hefboomproducten om daaraan te verdienen.
Mijn vorige duidelijke marktverwachting dateert van 1 week geleden. Een belegger moet soms geduld hebben, en dat is nu denk ik wijs. Mijn laatste marktverwachting was juist, maar de aanval op Saudi Arabië deed de olieprijs stijgen. We zitten dichtbij de piek van de rally, binnenkort gaan we actie ondernemen.
Als laatste wil ik u meegeven dat er veel over repo geschreven wordt op het internet. Een tekort aan korte termijn geld in Amerika waardoor de FED met 75 miljard moest inspringen. Veroorzaakt door of belastingverplichtingen van bedrijven of vraag naar USD’s door de olieaanval. Ik weet het niet, niemand niet. Wel is het ingrijpen een unicum en kan dit wijzen op grote onderhuidse economische problemen in de VS. Mocht dit een echt probleem zijn/worden dan kan de olieprijs veel sneller dalen dan ik hierboven beschrijf.