Of gewoon maar accepteren dat het blijft?
Loskoppeling olieprijs en beurzen
Loskoppeling olieprijs en beurzen. We zijn 1 week verder. Geen nieuws meer rond de handelsoorlog tussen China en de VS. Geen nieuws rond gemaakte afspraken tijdens de G20.
De beurzen bewegen nauwelijks en de olieprijs beweegt ook zijwaarts. Maar niet voor lang. Ik leg hieronder uit waarom ik een daling zie van de olieprijs en een stijging van de beurzen. Een ontkoppeling dus.
Beurzen omhoog
Steeds meer berichten over een langdurige periode (15-20 jaar) van lage inflatie, lage rentes. De economie is namelijk aan het veranderen. De digitalisering leidt tot lagere prijzen. Robotisering tot lagere productieprijzen. Nu komt een periode van vele jaren dat ook de dienstensector goedkoper gaat worden en dus ook mede gaat bijdragen tot een lage inflatie.
Wereldwijd neemt de behoefte aan vreemd kapitaal af om productiebedrijven op te richten of uit te breiden. Kapitaalintensieve investeringen nemen dus af en geld wordt geïnvesteerd in digitale oplossingen en vastgoed/distributiecentra. Er is heel veel geld dat steeds weer herbelegd moet worden door vermogensbeheerders, pensioenfondsen en kapitaalinvesteerders, maar waarin?
De FED en ECB zorgen er kunstmatig voor dat de rente laag blijft en dat komt veel “zwakke” landen heel goed uit. En je jaagt hiermee de economie aan. Een lage rente zorgt er wel voor dat pijnlijke maatregelen voor de bevolking niet nodig zijn als gevolg van een oplopende staatsschuld, maar ach we leven vandaag en de verkiezingen komen er weer snel aan.
Omdat we leren van het verleden verwacht ik dat aandelen in het tweede deel van dit jaar sterk omhoog zullen gaan in Europa. Er is gewoon geen echt alternatief, zeker niet met de negatieve rentes op staatsleningen. We zitten nu 5 jaar in een opwaartse financiële trend en dat is historisch gezien kort, dus geen reden om op basis van de duur de komende jaren een ommekeer op de beurzen te verwachten. De economie is aan het veranderen, dus went u maar alvast aan jaren en jaren lage rentes. Ook particulieren zullen naar rendement op zoek gaan en massaal gaan beleggen in vastgoed of aandelen. Daarom zullen aandelen meer gekocht gaan worden en verwacht ik stijgende beurzen.
Olieprijzen verder omlaag
De olieprijs reageert op vraag en aanbod en politieke ontwikkelingen. En heel af en toe op logistieke uitzonderingen als zeer hoge/lage olievoorraden en blokkades van scheepsroutes of pijpleiding problemen.
Wanneer dit een rol speelt/gaat spelen zal ongetwijfeld de olieprijs sterk reageren, maar dit soort zaken zie je niet aankom en. Het verrast ons allemaal. De snelst geïnformeerde verdient hier geld aan, de rest verliest.
Een serieuze belegger accepteert dit en verdient structureel geld door de onderliggende stroom aan informatie te doorgronden.
Hoe laag?
Laag richting Usd 50/bbl binnen 1-2 maanden en mogelijk zelfs 45-50 Usd/bbl eind dit jaar.
Voornamelijk omdat ik niet geloof dat er een snel handelsakkoord komt. Ik schrijf dit herhaaldelijk. Ik geloof zelfs niet dat er dit jaar een handelsakkoord komt. In ieder geval voorlopig geen akkoord. Waarom?
China, de staat, bepaalt alles en kent geen vrije marktwerking. Je kunt geen kostprijs berekening maken van een product want de staat stelt de grond beschikbaar, subsidieert het pand en productiemiddelen, en zelfs de logistiek. Wanneer producten gemaakt worden en zelfs verkocht moeten worden met verlies (staal, consumptiegoederen etc.). Het blijft verkocht worden omdat het niet opvalt en de staat mensen aan het werk wil hebben.
M.a.w. er is geen drive naar gerichte efficiency. Hooguit kostenbeheersing. Iets wat verlies maakt, minder verliesgevend maken, is geen succes.
Omdat geld en (innovatieve) kennis macht opleveren wil Trump dat deze 2 pijlers aan banden worden gelegd. De VS wil gewoonweg de macht van China afremmen. De economie van China wordt nu aangepakt door importheffingen en de technologische ontwikkeling bemoeilijkt door strengere eisen t.a.v. intellectueel eigendom en het verkrijgen van nieuwe innovatieve kennis (bijv. Huawei).
Trump is de eerste president die dit “gevecht” aangaat en zo de jarenlange gebruikelijke economische groei van China een halt toeroept.
Wat zal China doen?
China is geschokt, beledigd en ziet de eerste effecten van de gewijzigde Amerikaanse strategie. Slecht voor de wereld economie en vooral voor de Chinese economie. Vandaag ook de Nederlandse detailhandel die openlijk in de kranten klaagt over Alibaba en de oneerlijke concurrentie en het niet voldoen aan producteisen (o.a. veiligheid en milieu).
Een steeds grotere groep Amerikaanse bedrijven EN Europese bedrijven willen dat er een “level playing field” komt t.a.v. China. Trump krijgt steeds meer aanhangers en dat zal alleen maar stijgen bij continuerende verminderde economische groei.
China kent geen traditie van vrijhandel en het zal jaren duren voordat ze opschuift in deze richting. Vraag is sowieso of ze op wil/kan schuiven. China heeft nog vele “wapens” achter de hand om het de VS moeilijk te maken, maar de te verwachten tegenmaatregelen kunnen economisch desastreus zijn voor China, denk ook aan sociale onrust intern.
Dat China buitenlandse investeerders zal toelaten, zich beter aan productrichtlijnen gaat houden, meer zal denken aan milieu en veiligheid zie ik wel gebeuren. Maar geen concessies op het gebied van intellectuele eigendom, inzicht in invloed van de staat op hun binnenlandse bedrijven. Ik verwacht dat China Europa zal gaan bevoordelen boven Amerika. Met Rusland de banden verder aanhaalt etc. Een verdeel en heers politiek.
Amerika en Europa zullen naar mijn verwachting dan ook meer gaan samenwerken, ondanks de onvriendelijke toon van Trump richting Europa. Trump beseft dat oorlogen op verschillende fronten geen succes zal opleveren.
Alleen een Amerikaans/Europees gezamenlijk blok zal China willen laten inzien dat een “level playing field” voor alle landen noodzakelijk en op termijn voor een ieder voordelig is. Het machtspel zal blijven.