Olieaanbod te groot

Waarom moet de olieprijs omlaag? Op dit moment schommelt de olieprijs (WTI) rond de 55 Usd/Bbl. Break-even prijs voor de meeste schalieolie producenten. Die zouden volgens marktkenners als eerste failliet gaan en dat lost dan het teveel aan aanbod op. Is dat zo?
Klinkt logisch, maar door de lage rente, en enorme hoeveelheid geld dat geparkeerd staat doordat obligaties weinig tot geen rendement opleveren, gaat geld op zoek naar alternatieven. Risicovollere projecten waar nog enig rendement te halen valt. De vakbladen roepen al 1 jaar “shaleoil business is for grasp”. Toch produceert deze business elk jaar meer. En stel de prijs zakt naar 45 Usd/Bbl, wat gebeurt er dan?
Prijs niet altijd leidend
Vergeet niet dat shaleoil bedrijven dus gaten boren en veel materiaal hebben om de olie omhoog te pompen en te vervoeren. Hardware dus. Deze bedrijven zijn dus wel geld waard, al was het alleen al om de infrastructuur. Dus gaat zo’n bedrijf failliet, wordt deze waarschijnlijk opgekocht door een investeringsbedrijf tegen zeg een derde van de prijs. Hierdoor zakt de break-even prijs sterk voor de kopende partij en de schulden worden niet terugbetaald en andere investeerders moeten hun verlies pakken. Wat ik maar wil duidelijk maken is dat de schalieolie gewoon blijft stromen, het verlies is financieel, geen aanbod-verlies.
Er zijn zeker al heel wat schalieoliebedrijven failliet gegaan (chapter 11), en het einde is niet in zicht. Ik denk dat onderschat wordt hoe snel men leert en hoe men al efficiënter opereert . Makkelijk roepen dat olie 70 Usd/Bbl zou moeten zijn. Ja logisch, dan maakt iedereen winst en iedereen is blij. Behalve de consument. Die moet tanken. En de prijzen van vliegtickets gaan gewoon omhoog. Bij alle aanbieders.
Duidelijk wordt wel dat iedereen naar iedereen staart om productie te beperken. Aramco heeft zojuist bevestigd 10 miljoen vaten per dag te hebben geproduceerd in juli 2019. Dus niet echt een beperking zoals Saudi Arabië ons doet geloven! Rusland zegt al openlijk dat ze prima met deze lagere prijzen kunnen werken en de rest van de Opec landen heeft politieke en logistieke problemen en pompt wat ze kunnen. Of wat ze mogen van de VS (boycot).
Belegger speel NU in op daling 2020 en 2021
Het aanbod ligt nu al relatief laag en zal niet heel veel gaan dalen. Daar zal de olieprijs eerst echt voor moeten dalen. Wat ik ook verwacht. De vraag naar olie volgt de wereldeconomie. Wie de kranten leest vindt heel weinig opbeurend nieuws. De handelsoorlog blijft voortslepen (China heeft een lange termijn visie, de VS ook, maar heeft wel degelijk rekening te houden met de beurzen en bedrijfsresultaten). Ikzelf zie wel een soort deelakkoord komen, de hete aardappel (intellectueel eigendom en level playing field) wordt echter niet aangepakt. De wereldeconomie krijgt even lucht, maar niet voor lang. De wereldeconomie zit nu heel dichtbij de top van de groei-cyclus.
Dus wat kunt u doen?
In dalende markten lenen beleggers aandelen uit tegen de koers van nu, of kopen put opties. Daarnaast wachten ze tot de prijzen gedaald zijn en stappen weer opnieuw in de olie-aandelen. Kijk naar oliebedrijven die veel omzet in aardgas hebben, de aardgasprijzen staan heel sterk onder druk, dat zal hun resultaten het 2e helft van dit jaar negatief beïnvloeden. Kijk eens naar de laagste olieprijs in de afgelopen 15 jaar en welke vraag/aanbod hoorde daarbij en wat was toen de olievoorraad in de VS. Ik kan maar tot 1 conclusie komen: de olieprijs valt nu nog reuze mee, die kan echt veel lager. Lees ook eens de effecten van het handelsconflict voor 2019, toen nog met mindere percentages en minder spanningen.
Korte termijn marktverwachting
Even zijwaarts tot de 55 USd/bbl bereikt is. Zie mijn nieuwe grafiek op de site. Binnen een week verwacht ik dat we 53 Usd/Bbl hebben aangetikt. Mogelijk verder omlaag bij een tweet van Trump. Na 1 complimenteuze tweet volgt gemiddeld 5 keer een “onaardige” tweet. Ik zie deze wetmatigheid niet stoppen. Zie ook mijn nieuwsbericht van gisteren.