belangrijker dan bekend
Deel op

Er zijn veel meer soorten olie dan je denkt. Logisch want de aardolie wordt gewonnen op vele verschillende plaatsen in de wereld . In hoofdlijnen verschillen de soorten olie in viscositeit en vluchtigheid. Dit komt ook tot uitdrukking in de kleur, van bijv. goudkleurig tot pikzwart.
Er zijn 4 types aardolie:
- Zeer lichte olie; hieronder valt naphtha (grondstof voor chemische industrie), benzine en kerosine.
- Lichte olie; hieronder valt diesel en scheepvaart diesel
- Medium olie; hieronder vallen de meeste crude oils.
- Zware olie; Hieronder valt heavy crude, en fuel oil (bunkerolie)
Deze soorten olie zijn allemaal slecht voor het milieu, oplopend in gradatie.
Waarom is dit belangrijk?
Raffinaderijen zijn ontworpen voor bepaalde crude soorten. Kunnen ze die niet lokaal inkopen, dan MOETEN ze uitwijken naar andere bronnen. Traders weten deze mogelijkheden precies en met deze kennis valt veel geld te verdienen. Denk niet dat alle olie rechtstreeks van A naar B wordt vervoerd. Er worden veel logistieke swaps (ruilingen) afgesloten om de logistieke kosten te besparen. Zo zijn er logistieke swaps om de vervoerskosten te reduceren, kwaliteit swaps om de marge te vergoten en time swaps om voordeel te halen uit de prijsontwikkeling in de markt.
In de praktijk delen de traders, kopers en verkopers dit verschil, waardoor de transactie voor alle partijen geld oplevert.
Dit is dan ook de reden dat de gebruikelijke prijsverschillen tussen bijvoorbeeld Brent en WTI fluctueren en bepaalde soorten crude opeens veel harder stijgen dan de overige oliesoorten.
Zo is Brent een prima olie om benzine te maken, daardoor is Brent normaal gesproken duurder dan WTI en de OPEC prijzen. De Europese raffinaderijen kunnen ook andere kwaliteiten olie inkopen, dit resulteert echter wel in minder benzine output en meer diesel en zwaardere halffabrikaten.
Kortom de prijs van benzine, kerosine en diesel bepaalt welke soort olie het beste gekocht kan worden door een raffinaderij. Is op een moment de benzineprijs zeer hoog dan wordt de vraag in Europa naar Brent groter en stijgt de prijs. En meestal dus ook de differential tussen WTI en Brent.
Dit geldt ook voor Amerikaanse raffinaderijen die graag olie uit Venezuela halen. Politiek onrust in Venezuela leidt daardoor tot prijsverhogingen van gelijksoortige oliekwaliteit. Let wel de olie kwaliteit schommelt soms ook. Zo kochten Amerikaanse raffinaderijen tijdelijk geen olie van Venezuela (2017) omdat de olie door slecht onderhoud aan de pijpleidingen en een gebrek aan chemicaliën (om de olie te behandelen niet aan hun wensen voldeed.
Deze calculaties noemt men ook wel de “crackspread”, de marge die het kraken van de olie oplevert. De “crackspread” bepaalt welke soorten crude het beste voor een specifieke raffinaderij gekocht kunnen worden en tevens de bezettingsgraad (capacity rate).
Allemaal zaken om rekening mee te houden, omdat hierdoor trends en acties in de markt voorspelbaar worden. Hiermee wordt door handelaren veel geld verdiend.