Beleggers kiezen vaak voor hun nationale trots. Nederlanders beleggen vaak in Royal Dutch (RD). Omdat het bekend terrein is, we er veel over kunnen lezen en er een bepaald gevoel bij hebben, maar verschillende olieaandelen hebben verschillende rendementen.
Maar waarom kiezen we Conoco niet of ExxonMobil? Exxon haalt meer geld uit haar VS productie en RD meer uit haar Europese productie, logisch, maar dat geldt alleen voor de olie. Dus dat maakt het echte verschil niet.
Waarom zou u bijvoorbeeld RD willen volgen als aandeel, of juist ExxonMobil?
RD staat bekend als oliebedrijf, maar dat is wel achterhaald. Sinds 2017, na de overname van British Gas, ligt haar focus veel meer op aardgas. RD produceert circa 3 keer zoveel aardgas dan bijv. ExxonMobil. Dus wanneer LNG (liquified natural gas) prijzen stijgen geeft dit RD een enorme financiële boost. RD profiteert dus dubbel bij hogere olie en LNG prijzen. Interessant.
Indien we alleen naar olie kijken lijkt ExxonMobil de betere papieren te hebben; lagere kosten, betere operatie en daardoor winstgevender. Belangrijk in slechte tijden. RD heeft als belangrijkste verschil, naast haar LNG portfolio, met ExxonMobil dat ze meer tankstations heeft ( 2 keer zoveel; 45.000 tankstations), maar dat voordeel weegt niet op tegen de grotere raffinagecapaciteit van ExxonMobil.
De focus van RD ligt steeds meer op “schone” brandstoffen. NLG en renewables. Momenteel wordt uit de winst de overnamekosten van British Gas (af)betaald en relatief veel dividend aan haar aandeelhouders uitgekeerd. ExxonMobil kiest voor cost leadership en dus ook meer voor focus op de olie-operatie.
Verwacht van ExxonMobil een mooie koersstijging bij politieke spanningen. In haar eigen rapporten spreekt ExxonMobil van 25% productiegroei (fossiele brandstoffen) in 2025. Bij hogere olieprijzen (Boven circa Usd 45/bbl) lijkt ExxonMobil zeer sterke kaarten te hebben
Verwacht op de langere termijn steeds meer van RD. Dit laatste vanwege de toekomstige stijgende LNG prijs. De schaliegas productie in de VS is nog steeds stijgend, indrukwekkend zelfs. Zelfs zoveel dat dit de huidige LNG prijzen onder druk zet. Daardoor is de winst die in haar LNG portfolio zit nu bescheiden. Rond 2030 zal de Schaliegas productie sterk zijn teruggevallen in de VS en tegelijkertijd de wereldwijde vraag groter zal zijn dan vandaag, waardoor de prijs van LNG omhoog “moet” gaan. Ik verwacht, en vele financiële instellingen met mij, dat de koers RD als gevolg hiervan ruim 25% boven haar huidige koers zal staan. Uiteraard met een slag om de arm, een toekomstige recessie kan roet in het eten gooien.
Kortom, verschillende olieaandelen kennen verschillende rendementen. Volg naast de olieprijs ook de LNG prijs en kom zo tot een betere inschatting van de winstverwachting tussen de verschillende oliebedrijven. Het zal u helpen.