Renewables krijgen het moeilijker
Subsidies onder de loep? Meer kosten voor de overheid om het Coronavirus te bestrijden. Zorgkosten, NOW-regeling, minder economische groei, minder belastinginkomsten etc. etc.
Dat wij het straks met z’n allen moeten gaan betalen is duidelijk. Hoeveel niet. Wel zal de overheid zelf ook haar uitgaven moeten beperken, immers anders valt de draagkracht bij de bevolking weg. Oilexpert verwacht dat de subsidiekraan dichtgedraaid wordt. En dat zal de ontwikkeling van renewables gaan vertragen.
Zoals bijv. de ontwikkeling van windmolens zonder wieken. De VORTEX.

Wat zijn de gevolgen?
Olie en aardgas blijven zeker tot 2030 een prominente rol spelen. Door de huidige ontwikkelingen voorziet Oilexpert dat de rol van de Oil Majors tot ver na 2030 belangrijk blijft. Het aandeel zonne- en windenergie zal 10% bereiken, maar de piekvraag in het rijke westen zal toch echt geleverd moeten worden door fossiele brandstof. Dus CO-2 opslaan lijkt steeds belangrijker te worden. De kosten van kernenergie blijven jaarlijks toenemen, terwijl de kosten van zonne- en windenergie afnemen. Kernenergie is circa 4-5 keer duurder dan fossiele brandstof.
We moeten dus rekening houden met technologische ontwikkelingen die de CO-2 uitstoot sterk gaan doen verminderen. Dat is veel realistischer dan hopen op waterstof voor 2030. Kolen als grondstof versneld afbouwen, aardgas versneld integreren in brandstofmix, CO-2 certificaten qua prijs richting Euro 75-100 (i.p.v. Euro 25 p.st.).
Olie en Gas zullen hun waarde behouden
Oilexpert kijkt meer naar de feiten dan de wensen. De versnelde afbouw van kolen gaat onherroepelijk een extra vraag naar aardgas betekenen. Ook met een groei van het aantal zon- en windparken. Niet-OECD landen hadden al geen geld, maar door het Coronavirus nu helemaal geen geld, om zich de komende jaren bezig te houden met een energietransitie.
De komende jaren zullen landen als Pakistan, India, Brazilië etc. blij zijn wanneer hun bevolking kan wonen, eten, zich verplaatsen met een beperkte gezondheidszorg en onderwijs.
Die wereldbevolking stijgt, de middenklasse stijgt en de vraag naar energie stijgt daardoor nog harder. Investeer in groene aandelen, omarm de transitie, maar wees niet te optimistisch. De groene transitie gaat door, maar in een langzamer tempo dan in de media wordt beschreven.
Abonnees, lees hieronder verder