Deel op



In de VS wordt sinds 1999 schalieolie geproduceerd. De Tight Oil in de grafiek hiernaast verwijst vermoedelijk naar de poreuze en permeabele oliehoudende gesteentes waaruit dit gewonnen wordt.
Schalieolie is olie die nog gevangen zit in gesteenten. Deze wordt gewonnen door middel van boringen waarbij het gesteente met allerlei chemicaliën en kleine ondergrondse explosies wordt gebroken. Volgens het IEA is deze manier van oliewinning in de VS in een tweede stroomversnelling beland.
De productie zit nu (2019) ruim boven de 11 miljoen bbls/day en is nog steeds groeiende.
De groei wordt bepaald door o.a. het prijsniveau van de WTI. Mocht de olieprijs zich rond de USD 55/bbl ( zie grafiek 2) bewegen gedurende 2019, dan verwacht men nog een extra groei van 1 mln bbl/day.
In de grafiek wordt een toekomstige daling van de productie in de VS weergegeven, maar dat hangt helemaal af van de prijsontwikkeling van olie.
Dit komt omdat het relatief gemakkelijk is om schalieolie niet op te pompen wanneer de prijs laag is, terwijl het gemakkelijk is weer snel te produceren bij plotselinge prijsverhogingen.
Er wordt veel geïnvesteerd in deze olietak omdat het veel rendement kan opleveren. Investment funds en banken lenen miljarden uit aan schalieolie producenten omdat de rendementen zo hoog kunnen zijn.
Naar verwachting zullen de Verenigde staten op lange termijn hun vraag naar elektriciteit dekken door schaliegas en renewables. Hierdoor zullen hun energiekosten lager zijn dan andere landen en tevens kunnen voldoen aan COP 21 (max. CO2 uitstoot)
Kortom, de Vs is een grote speler geworden en wordt steeds minder afhankelijk van olie importen. De OPEC wordt door de VS als een kartel gezien dat afspraken maakt om de olieprijs niet onder een bepaalde prijs te laten zakken. Dit staats haaks op hun visie over het vrije marktmechanisme (en ook niet onbelangrijk) hun economie is gebaat bij lage olieprijzen.
De effectiviteit van OPEC is momenteel sterk verminderd door deze enorme productie van schalieolie. Wanneer prijzen stijgen door productiebeperkingen overeengekomen door de OPEC jaagt dit extra investeringen in schalieolie aan plus vrije productiecapaciteit wordt snel ingezet. Dit leidt dan weer tot lagere olieprijzen.
Schalieolie levert naast de inkomsten voor de VS ook (politieke) onafhankelijkheid op t.o.v. van de landen die deel uitmaken van de OPEC en non-OPEC. Dit maakt schalieolie zo belangrijk voor de VS.
Ten slotte is het wel even goed om de nadelen van schalieolie ook te benoemen.
Er namelijk wordt veel water gemengd met schadelijke chemicaliën, hierdoor verbruik je heel veel water en is er ook een kans dat schadelijke chemicaliën in de grond terecht komen grond en dus bijvoorbeeld bij het grondwater. Omdat er veel ruimte en vele boorlocaties zijn om te boren zijn de veiligheidsrisico’s ook groter.
In de VS is de ruimte er, en vaak in nauwelijks bewoonde gebieden. In Europe ziet men dan op termijn geen belangrijke rol voor schaliegas weggelegd.