Olieprijzen en gasprijzen lager
Royal Dutch moet extra afschrijven. Shell zei zich met het oog op het Coronavirus constant te blijven aanpassen aan de ontwikkeling van de grondstofprijzen. Shell kwam vandaag met nieuwe vooruitzichten voor de olieprijzen. Voor de prijs van een vat Brent rekent Shell in 2020 op 35 dollar. In 2021 stijgt dit naar 40 dollar en naar 60 dollar in 2023. Oilexpert denkt dat de olieprijzen wel erg laag ingeschat worden voor 2021 en verder, maar beter geen verrassingen meer.
De margeverwachtingen stelde Shell met ongeveer 30 procent neerwaarts bij. Op basis van deze verwachtingen zal Shell in het tweede kwartaal voor 15 tot 22 miljard dollar aan bijzondere waardeverminderingen boeken. Daarvan komt 8 tot 9 miljard dollar voor rekening van Integrated Gas, 4 tot 6 miljard voor Upstream en 3 tot 7 miljard bij Oil Products.
Elke 10 dollar stijging of daling van de olieprijs vertaalt zich in een extra inkomsten/verlies van circa 6 miljard dollar op jaarbasis voor Shell.
Shell verwacht in het tweede kwartaal tussen de 880.000 en 910.000 vaten olie-equivalent te hebben geproduceerd bij Intergrated Gas. Ook meldde Shell aanvullende afschrijvingen van 250 tot 350 miljoen dollar. Shell waarschuwde verder dat de lagere olieprijs ook gevolgen heeft voor de LNG-verkopen. Vooral sinds juni is deze impact op de marges nadrukkelijker zichtbaar, aldus het bedrijf. Oilexpert schreef al dat onder de 1.8 Usd/Mmbtu er geen geld verdiend wordt aan LNG.
Bij Upstream denkt Shell tussen de 2,3 en 2,4 miljoen vaten per dag te zijn uitgekomen. Hoewel dit meer is dan Shell eerder had verwacht, heeft dit slechts “een beperkte impact” op de winstgevendheid, waarschuwde Shell dinsdag.
Verder denkt Shell 200 tot 400 miljoen dollar aan afschrijvingen te moeten doen bij Upstream, onder meer vanwege provisies voor de voorraden. Ook wees Shell nog eens op een eerder aangekondigde negatieve impact ter waarde van 500 miljoen dollar op de operationele kasstroom vanwege de schikking voor het Braziliaanse Lula-project.
Bij de raffinaderijen rekent Shell op een bezettingsgraad van 67 tot 71 procent. En Shell waarschuwde voor “significant lagere” marges in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2020. Maar dit wordt volgens Shell gecompenseerd door betere handelsresultaten en het optimaliseren van de resultaten.
Shell denkt 3,5 miljoen tot 4,5 miljoen vaten olie per dag te hebben verkocht. De corona-uitbraak zorgde voor veel mindere vraag.
Abonnees lees hieronder verder