Er zit niet veel goeds aan te komen
Pas op met olieaandelen!! De kwartaalcijfers komen eraan deze week en de grote Oil Majors hebben al gewaarschuwd. En de kans op meer slecht nieuws is best groot. Oilexpert legt je uit welke zaken fundamenteel spelen in de oliemarkt en niet zomaar weggaan.

Waar moet je op letten?
- De wereldwijde olievraag. In september 2018 zou de vraag naar olie groeien met 1,5 miljoen vaten per dag. In januari 2019 was dat nog maar 1,4 en deze maand nog maar 1 miljoen vaten per dag. Elke maand komt er een aanpassing naar beneden, en de handelsoorlog gaat gewoon door.
- Lagere olieprijzen. De prijzen zijn in kwartaal 3 hard gedaald. Dit treft de Oil Majors hard. Momenteel stijgen de olieprijzen, maar of dit houdbaar is? Elke verdere stijging van de olieprijs zorgt ervoor dat er meer schalie olie geproduceerd wordt en de prijzen niet verder omhoog kunnen. Schalie-olie maakt winst bij een WTI prijs van 55-60 Usd/Bbl. Triggert extra aanbod!
- Lagere refinery throughput. De raffinaderijen draaien rond de 90 pct. In mijn eerdere nieuwsberichten legde ik uit waarom. Er is minder vraag naar oliederivaten als PET, SBR, Naphtha etc. Neem bijv. de Polyethyleen (PE) prijs die in 1 jaar meer dan 20% gezakt is. PE wordt gemaakt uit Naphtha dat uit aardolie geproduceerd wordt. Dus een lagere vraag naar olie hier.
- Lagere autoverkopen. De teruglopende autoverkopen, inderdaad ook hier weer de handelsoorlog die niet helpt. Bumpers, dashboards, banden etc. etc. Minder vraag in deze sector leidt tot minder olieraffinage doorzet.
- Iran. Ik blijf het herhalen; Iran kan niet langere tijd zonder haar olie inkomsten. De bevolking wordt steeds onrustiger en het onderwerp is te belangrijk om te laten sudderen. Amerika zal met Europa terug naar de onderhandelingstafel moeten. De boycot moet (stapsgewijs) verdwijnen. Iran kan (in het geheim), zeker zonder controles haar ambities gaan waarmaken. Zeker omdat Amerika op nog niet bewezen gronden Iran beschuldigt van het zich niet houden aan het handelsakkoord. Europa durft i.v.m. toekomstige importheffingen zich niet harder op te stellen, maar de VS staat hier wel alleen. Iran gaat binnenkort weer van zich laten horen. Of ze schiet haar eigenschepen in brand en geeft een ander land de schuld of ze dreigt met het afsluiten van de straat van Hormuz. Iran profiteert op dit moment nauwelijks van de hogere olieprijzen!
Samenvattend
Olieaandelen zijn relatief duur. Tel daarbij op dat de aardgasprijzen ook onder druk staan, die een groot deel van hun inkomsten uitmaken. Het opwaarts potentieel is momenteel niet groot.
