Waarom deze zaken met elkaar te maken hebben
OPEC, IPO en de olieprijs. De kranten staan vol over de afgeblazen IPO (Initial Public Offering) van Aramco. 2% zou in 2020/2021 naar de beurs gaan. Totale waarde van Aramco volgens de koninklijke familie 2 biljard Usd. Banken vinden dat 1-1,5 biljard meer realistisch is. Nog steeds een berg geld dus de IPO (2 pct) zou zo’n Usd 30 miljard opleveren. Nodig voor de Vision 2030 dat Saudi Arabië onafhankelijker moet maken van de olie inkomsten (zie deze site). Het budget dat nodig is voor Saudi Arabië is een olieprijs van rond de 80 Usd/Bbl, daar zitten we niet!!!
Wanneer de prijs van olie relatief laag staat is de waarde van Aramco een stuk lager dan gehoopt. Maar hoe krijgt SA de prijs omhoog? Oilexpert schreef het al maanden geleden; niet door de productie te verminderen.
Saudi Arabië moet door de zure appel
Iedere productie beperking van OPEC (+) leidt tot een stop van de dalende olieprijs. Omdat de olieprijs dan boven de break-evenprijs van shale-oil producenten in de VS ligt, blijft de olie hier volop geproduceerd worden (circa 12 miljoen vaten per dag). Zie de grafiek hieronder. Dit helpt de olieprijs dus niet.
Grafiek: shale oil break-evncost US producers

We zitten nu in een overaanbod situatie hetgeen leidt tot lagere olieprijzen en hogere olievoorraden. Saudi Arabië wil enerzijds een hoge prijs voor de IPO van Aramco en anderzijds het olieaanbod wereldwijd verminderd hebben. Oilexpert denkt dat de strategie nu gekozen is.
Saudi Arabië gaat voor marktaandeel!
Terug naar de kranten van begin deze week. Saudi Arabië (SA) geeft aan de IPO te vertragen. Logisch, want nu hoeft ze geen rekening meer te houden met een constant hogere olieprijs die nodig is voor de financiële evaluatie van Aramco. Nu kan SA de teugels laten vieren en volop gaan produceren, ze blijft gemakkelijk binnen de OPEC afspraken door haar 50% uitval vorige maand, waardoor ze haar olietanks weer kan vullen en de prijzen omlaag kan jagen. Doel is de schalieolie producenten failliet te laten gaan. Daarvoor is langere tijd een lagere olieprijs (45-50 Usd/Bbl WTI) nodig!
Oilexpert zal met argusogen de ontwikkelingen in SA in de gaten houden. Wanneer de eerste signalen zichtbaar zijn die bovenstaande beredenering bevestigt, kan direct ingespeeld worden om deze lagere olieprijzen voor langere periode.
Uiteraard is dit een stap die SA pas kan zetten nadat ze intern de meerderheid heeft om deze rigoureuze stap te zetten. Dat kan nog een paar weken duren. Toch is het volgens Oilexpert de enige manier ( zonder hulp van aanslagen, explosies etc.) om een groter marktaandeel te herkrijgen (macht) en een hogere olieprijs (inkomsten).
Banken in de VS lenen steeds minder gemakkelijk aan de shale-oil industrie omdat ze de “business case” in twijfel trekken. Ze zien geen significant hogere olieprijzen de komende jaren, eerder lager, en het ze zitten al volop in deze risicovolle business. Nog meer geld investeren/lenen in dit risicovolle gebied lijkt niet logisch.