Olievoorraden VS “mixed feelings”. De IEA schat dat de olievoorraad met 2 miljoen vaten is afgenomen vorige week. Maar de benzinevoorraden circa 500.000 vaten. Het probleem zit hem juist bij de benzine en dieselvoorraden, want die zijn hoog en drukken zo de productprijzen omlaag. Daardoor zijn de raffinagemarges zo slecht. En dat zorgt dan weer voor minder olievraag van de raffinaderijen.
Vooruitzicht oktober 2020
Oilexpert verwacht dat het voorlopig heel lastig blijft voor raffinaderijen om winst te maken. De raffinagecapaciteit zit rond de 70% i.p.v. 90-95 %. Wanneer alle kosten gedeeld worden door een kleinere output is het logisch dat de kostprijs omhoog gaat, tel daarbij de lage kerosineprijs, dieselprijs en benzineprijs op en je snapt dat het geen feest is. Daarbij komt ook nog eens dat er teveel raffinaderijen zijn wereldwijd. Shell heeft aangekondigd dat ze terug willen naar slechts 10 raffinaderijen. Dat geeft te denken, toch?
Reorganisatie RD

Project “reshape”. 10% van de banen weg, en een nieuwe cultuur waarin het “oppompen en verkopen” nu “luisteren naar de klant” wordt. Dat is nogal een verschil. Dit gaat uiteraard jaren duren. Na 2022 gaat Shell hier haar vruchten van plukken. Met name de digitalisering moet RD flink winstgevend gaan maken. Op afstand technisch onderzoek kunnen uitvoeren, beter nog storingen voorkomen en op tijd onderhoud kunnen doen.
Omdat raffinaderijen, tankstations en boortorens in principe allemaal hetzelfde “werken” is 1 oplossing direct uitrolbaar in de desbetreffende sector. Hier valt veel te besparen op termijn. Dit geldt uiteraard ook voor hun wind- en zonneparken. Zeker op zee zijn deze windparken qua onderhoud heel erg intensief en duur. Omdat deze sector verder zal groeien is kostenverlaging hier dubbel interessant.
Abonnees lees hieronder verder