Olie is cashflow, aardgas is de toekomst

Olietoekomst minder pessimistisch. Dat zou je niet zeggen wanneer je naar de olieaandelen en olieprijzen kijkt. Het Coronavirus zorgt ervoor dat de wereldwijde vraag zo’n 15% is ingezakt en er is nog geen licht aan de horizon, anders dan een mogelijk vaccin, mogelijk midden 2021.
De Oilmajors hebben gezamenlijk de komende jaren circa 150 miljard USD te investeren. Toch gaat dit maar voor een heel klein deel naar renewables. We moeten van olie naar aardgas naar waterstof en andere renewables. Willen we onze CO-2 uitstoot groots verminderen.
Groene waterstof, is voorlopig een hype
Groene watersof is waterstof gemaakt door zon- en windenergie. Heel erg duur. Want je haalt elektra uit zon/wind en dan gebruik je de Elektrolyzer-fabrieken om er waterstof van te maken die dan richting de industrie moet gaan. Bij deze kostprijscalculaties wordt uitgegaan van een hele lage elektriciteitprijs. Want zo redeneert men, je kunt wanneer er geen vraag meer is op bepaalde uren van de dag naar zonne- en windenergie, deze energie kun je niet opslaan, deze wel aan Elektrolyzers verkopen. Maar dit is maar voor enkele uren per dag terwijl de Elektrolyser op circa 7200 uur belasting/jaar moet uitkomen. En de huidige energieprijs van Euro 40/MWh is relatief laag door de lage aardgasprijs, dus geen zekerheid dat deze kosten zo laag blijven.
Wat zijn de gevolgen hiervan?
Het investeren in windparken, in mindere mate ook zonneparken, is dat het veel cash upfront vergt en de marges veel lager zijn dan in de olie-business. Als waterstof pas over 10-20 jaar een succes gaat worden heb je nu de keus, of de komende jaren in olie en gas investeren met goede winstmogelijkheden, of in grote windparken met als gevolg een groener imago en veel minder cash om nog verder te investeren. Oil Majors willen allebei, de aandeelhouders willen snel cash en dus blijft het accent voorlopig bij olie liggen.
De samenleving kan dan wel gefrustreerd zijn dat het allemaal te langzaam gaat, maar dan hebben we het over het rijke Westen. India, Pakistan, Afrika etc. hebben die luxe niet. In Afrika bijv. heeft maar 25% van de bevolking elektra, dus extra aansluitingen en energie is daar de focus. Waarvan gemaakt echt niet. Ja op papier, maar als er betaald en gekozen moet worden, dan wel voor de goedkoopste productie s.v.p.
Aardgas is nu de toekomst.
Het is nu echt de tijd om in aardgas aandelen te stappen. Voor de 2-5 jaar termijn. De dalende olieproductie tegenover de toenemende wereldwijde energievraag gaat zorgen voor extra druk op zon/wind en aardgas. Druk om meer te produceren. Meer te investeren. Met toekomstige kopers die bereid moeten zijn meer te betalen voor leveringszekerheid.
Abonnees lees hieronder meer