
Deel op

Vorige week vrijdag schreef ik dat olieprijzen zich zijwaarts gaan bewegen. De bodem van 5 juni komt na een sterke stijging weer dichterbij. Op moment van schrijven bijna 1% van de olieprijs af. Een logisch gevolg van opluchting dat het probleem met Mexico opgelost is en de VS er met China wel uit gaat komen. Oei.
Wat klopt er niet in bovenstaande argumentatie? Inderdaad, het laatste geschil is zeer zeker niet achter de rug. China wil eigenlijk niet praten, omdat de VS wil dat ze weer gaan praten. China wil eigenlijk eerst excuus voor de aanpak van Trump.
Dit is valt niet te verwachten, dus kostbare tijd gaat verloren.
Wat gaan de olie prijzen de komende dagen doen? Ik denk weer naar beneden en wel om de volgende redenen:
- het handelsgeschil tussen de VS en China wordt niet snel opgelost.
- de olievoorraden zullen morgen een toename te zien geven. We zitten al historisch hoog, en na juli krijgen we een verdere toename, omdat de holiday season er in de VS op zit. In andere woorden er wordt nu maximaal benzine geproduceerd door de raffinaderijen, straks minder. Dus valt een stukje seizoensvraag weg.
- Rusland en de OPEC zien de wereldwijde olievoorraad al met beven verder stijgen. Afgelopen vrijdag leek de bodem er te zijn, dus snel een Press release eruit. “We gaan door met de beperking, zelfs tot eind dit jaar”. Op zich slim om dit bij een gemeende bodem te roepen, maar tekenend.
Wat er ook afgesproken wordt, een productiebeperking zonder concrete getallen is niet indrukwekkend.
Het huidige probleem is samengevat; hoge olievoorraden, terwijl ze nu historisch gezien in dit seizoen altijd zijn afgenomen. Minder economische groei wordt verwacht. De OPEC produceert al minder dan ze kunnen/willen. En inderdaad, Saudi Arabië is niet meer de drijvende kracht achter het kartel, dan vandaag de dag.
Alleen concrete OPEC (incl. Rusland) besluiten gaan iets aan deze neerwaartse trend.
Ik verwacht de komende week eerst verder dalende olieprijzen. Daarna zeker kans op herstel, maar eerst even zien op welk niveau we morgen zitten. NA de olievoorraden publicatie.
We zitten dan dicht bij het kantelpunt.