Olieprijzen dicht bij top
Olieprijzen bij top, schreef ik gisteren, en vandaag een klein bewijsje. Zie de grafiek hiernaast. De plotselinge uitslagen naar beneden zijn fors, waarna steeds in kleine stapjes een herstel volgt. Een bewijs dat het vertrouwen steeds minder wordt dat deze rally standhoudt.

Olieaanbod wordt hoger!
Met de huidige olieprijzen is het aantrekkelijk te produceren, lees mijn bericht van gisteren. Even wat harde feiten en cijfers ter onderbouwing. De VS produceert in juni 400.000 vaten per dag MEER dan verwacht. Dus per maand 12 miljoen vaten per maand. Dus dat compenseert de olievoorraad dalingen van juni met gemak. OPEC verwacht de laagste olievraag in 16,5 jaar voor 2020!!!
De onbalans
Een eenvoudige rekensom; 28 miljoen vaten/dag is de wereldwijde vraag naar olie is circa 100 mln vaten per dag. Alle landen produceren maximaal, behalve Rusland en Saudi Arabië. Productie Opec is 30 miljoen vaten/dag. Min 1,2 miljoen Opec plus en 600.000 extra vermindering van SA. Dus 28 miljoen aanbod = 28 miljoen vaten per dag is volgens de OPEC de vraag naar Opec- olie. Niks aan de hand……of toch? Ja dus, want de Vs produceert plus 400.000 schalie olie per dag, plus de wereldeconomie koelt af, plus de olievoorraden zijn gemiddeld, plus de handelsoorlog wordt voorlopig niet opgelost. Een verlaging van 0,5 procent wereldgroei = 500.000 vaten per dag minder vraag! Dit is een realistisch scenario en dit staat dus nu voor de deur. Alleen de huidige spanning rond Iran zorgt ervoor dat we nog niet op Usd 50/ Bbl zitten.
Handelsoorlog of nieuwe werkelijkheid?
Vandaag weer bericht, hoe kan het ook anders, dat militaire levering aan Taiwan a Usd 2,2 miljard in gevaar komt zegt China plus eventuele andere sancties richting de VS. Logisch want Huawei staat nog steeds op de zwarte lijst en heeft daar enorm veel last van. De onderhandelingen zijn nauwelijks hervat en nu al weer dreigen, geen goed teken. De globalisering m.b.t. handel is een halt toe geroepen en verwacht daar een verandering in. Landen zijn niet meer overtuigd van alle goede kanten aan de globalisering. De VS kende vroeger een import van circa 10 Pct en dat steunt de VS in hun standpunt dat er meer gemaakt moet worden in de VS. Er zal wel een gezonde balans tussen deze twee zienswijzes zijn, maar dat betekent dan eerst een forse “protectionistische” politiek van de VS. Dit speelt trouwens al jaren in een rol binnen de VS en vindt steeds meer voorstanders. De VS laten hun staal- en aluminumproductie niet om zeep brengen door China. Daar geproduceerd staal, wat in China intern onvoldoende afnemers heeft, dumpen in de rest van de wereld is onacceptabel voor hen (en Europa). Dat vindt de VS ook van auto’s. Ligt wel anders, maar het geeft aan dat de VS echt een andere weg is ingeslagen en we zullen hieraan moeten wennen. Zoals al eerder door mij beschreven worden Chinese bedrijven gesubsidieerd en kostprijzen zijn nauwelijks te berekenen. Als de grote machine maar draait en werkgelegenheid oplevert. Hiervoor heeft China veel geld geleend en dit blijft doorgaan. Een bron van zorg.
Mijn Marktverwachting over de olieprijs
Nog een week verwacht ik dat de prijs rond de 60 Usd/bbl kan blijven hangen en dan houdt het op. Tweede helft juli, zie grafiek op deze site, gaat de daling inzetten en die kan stijl omlaag gaan. Uiteraard kan escalatie met Iran zaken veranderen, maar daar ga ik niet van uit.
Inkopers en traders kunnen zich opmaken voor een prima moment om voordeel te behalen.
De grillige grafiek laat zien dat traders druk bezig zijn met kopen en verkopen. Wanneer de laatste trader er niet meer in geloofd gaan alle opgebouwde long-posities het raam uit en worden snel short- posities ingenomen. Nogmaals wanneer de grafiek piekt op louter sentiment en geen harde cijfers, is de ommekeer nabij. Ik houd u op de hoogte.