Deel op

Op 22 mei schreef ik in mijn nieuwsupdate dat de prijs onder de 60 USd/bbl zou kunnen gaan zakken. En dat is gebeurd. Eerder zelfs dan verwacht door de verziekte verhouding tussen de VS en China. De stijgende olieprijs van vandaag, zeer beperkt, is slechts hoop gebaseerd op niets.
Logisch, want dewereldeconomie begint daadwerkelijk af te koelen en China wil minder Amerikaanse producten. Dat krijg je als je Huawei het leven bijna onmogelijk maakt. En wanneer deze trend zich verzet moeten bedrijven als Tesla, Apple, Amazon zich zorgen gaan maken.
Hoe nu verder en wat te verwachten?
Het mag duidelijk zijn dat de Amerikaanse bedrijven last krijgen van minder verkopen en de consumenten last krijgen van hogere prijzen in de winkels. China wordt hard geraakt, maar op termijn is het minstens net zo schadelijk voor Amerika. Ik kan het niet anders zien dat wat losse acties van Trump om de druk op China te zetten. China zal haar eigen economie moeten gaan stimuleren en Amerika moet gaan nadenken of de ingeslagen weg wel de juiste is.
Zolang er niet echt gepraat wordt zullen de beurzen naar beneden gaan glijden. Tot hoever laten Amerikaanse CEO’s het komen zodat ze gezamenlijk Trump verantwoordelijk houden voor de verslechterende economische resultaten?
De lagere belasting leert de Amerikaanse economie voordeel op, de handelsoorlog niet. Wellicht komt snel het besef dat nieuwe afspraken rond intellectuele eigendom en makkelijker toetreden tot de Chinese markt anders gevoerd moeten gaan worden.
Objectief gezien hebben de VS hier wel een punt. Nieuwe technologie wordt schaamteloos gekopieerd en t.a.v. investering wordt door de China met 2 maten gemeten. Maar op niet bewezen gronden grote Chinese bedrijven naar de financiële afgrond duwen lijkt mij een stap te ver. Alsof China dit andersom ook niet kan.
De juiste aanpak vinden zal weken duren, of maanden. Trump die aangeeft dat de problemen rond Huawei te beperken zijn door een handelsovereenkomst, slaat kant noch wal. Het geeft wel aan dat de Huawei niet spioneert, of niet aantoonbaar spioneert. Trump schrikt van de interne kritiek op zijn stap en probeert het “goed te maken”. China is niet gek.
Wanneer Trump het over een andere boeg gooit, terugkomt op zijn schreden en terug gaat naar de onderhandelingstafel, dan is kunnen de beurzen scherp omhoog.
Blijft het zoals het nu al weken gaat, verwacht dan een neerwaartse trend op de beurzen, de olieprijzen en grote valutaschommelingen.