

Olieprijs volgt G20. Het wordt nu eindelijk duidelijk dat er wel heel moet gebeuren wil er van een succesje sprake zijn. De olieprijs steeg omdat de olievoorraad met 12 miljoen vaten was afgenomen in de VS. Een behoorlijke afname, maar procentueel stelt dit niet veel voor. De beurs en olieprijs gaan hand in hand met elkaar omhoog en omlaag, tot a.s. maandag wanneer we weten wat de G20 opgeleverd heeft.
In mijn nieuwsbericht van gisteren schreef ik dat er weinig hoop is op een goede uitkomst van de G20. De beurs reageerde eerst heel enthousiast op het nieuws van vandaag, maar het enthousiasme ebt langzaam weg. Waarom?
Vanochtend kwam naar buiten dat 90% al opgelost was, maar dat bleek bij goed lezen de 90 procent te zijn voordat men woorden kreeg. Kortom er is de laatste weken niks bereikt. Waarschijnlijk is er niet eens echt gesproken tussen de onderhandelaars van de VS en China.
China heeft vandaag aangegeven slechts te willen gaan praten met de VS als de importtarieven en de Huawei-boycot van tafel gaan. Dit stelt Trump voor een groot probleem. Trump wil de importheffingen gebruiken als dwangmiddel richting China om snel tot een akkoord te komen. China stelt nu dat met importheffingen er niet over de inhoud gesproken kan worden. Trump kennende zal hij niet eerst blokkades weghalen zonder direct een Chinese tegemoetkoming te kunnen rond tweeten. Er moet immers succes zijn. Voor de VS.
China laat zich niet onder druk zetten, is de boodschap. VS heeft de tijd (volgens Trump) en laat het op z’n beloop omdat Trump gelooft dat de VS de sterkere partij is en het langer economisch kan uithouden.
Kortom alleen een snelkookpan met veel wil van beide kanten kan leiden tot een gezamenlijk persbericht, waarbij beide landen besluiten te stoppen met de importheffingen. En dan blijft er nog het gevalletje Huawei over. Die is lastiger in te slikken, want het ging hier toch immers over “veiligheid”?!
Trump wil deze handelsoorlog winnen. China wil niet verliezen. Dat is een wezenlijk verschil. China wil wel richting gelijkspel of enige compromissen sluiten, Trump niet.
Met teleurstelling stel ik vast dat er kostbare tijd verloren is gegaan door de botte bijl waarmee Trump staat te hakken. Trump heeft geen haast, hij ziet een handelsakkoord als winnen of verliezen. Eigenlijk een alles of niets poging om de groeiende macht van China af te remmen. Trump krijgt binnen de VS steeds meer steun voor zijn positie tegen China. Geen eerlijk zakelijk speelveld, want China subsidieert internetbedrijven (zo worden vervoerskosten door de staat vergoed). Geen eerlijke bescherming op intellectuele eigendomsrechten. Geen eerlijke onafhankelijke investeringsmogelijkheden in Chinese bedrijven. China krijgt economische voordelen omdat ze vaak gezien wordt als ontwikkelingsland. Kortom Trump koos een koers en gaandeweg kwamen er steeds meer voorstanders van zijn gekozen weg. Reken maar dat Trump dit weet, zich intern gesterkt voelt en dit hem nog meer doet geloven dat hij gaat “winnen”.
Omdat het hier niet gaat over geld, maar macht valt mijn inziens niet te verwachten dat dit op te lossen is door een G20 meeting.
Samenvattend kom ik weer tot de conclusie dat zowel de beurzen als de olieprijs te hard opgelopen zijn. Er is geen goede reden, ik heb er niet 1 gelezen of gehoord, dat er vooruitgang is geboekt of de mondiale economie zich herstelt. In tegendeel. Dus ik blijf bij mijn marktverwachting dat olieprijzen zullen gaan dalen de komende week.