Technische analyse
De olieprijs gaat weer richting de top. Ik ga in op de technische en fundamentele achtergrond die dit onderbouwd. In mijn laatste nieuwsbericht over de te verwachten olieprijs schreef ik “Ik verwacht dat we zeer binnenkort met de olieprijs OMLAAG zullen gaan, maar het is mogelijk dat we eerst nog een hogere olieprijs aantikken.” En dat is gebeurd.
Tweets over goed verlopende onderhandelingsgesprekken tussen de VS en China deden de olieprijs oplopen. De trend is nog steeds int act, maar we komen heel dicht bij het kantelpunt. Zie de RSI in het plaatje hieronder. Ook zien we dat de huidige top een dag eerder ook getest werd, maar de olieprijs niet verder doorsteeg.
De RSI (relatieve sterkte index) laat zien dat we snel omhoog gaan met de olieprijs. De RSI kijkt naar tijd en fluctuatie. Tussen de 30 en 70 is er geen hoge kans op kanteling van de prijs. Ook wordt 20-80 als band aangehouden, maar dat is wel conservatief. De RSI tikt nu de 70 aan en dit lijkt overbought. Dat wil zeggen: te veel kopers. Ik verwacht al geruime tijd een flinke correctie naar beneden, maar timing is belangrijk hier. Wanneer de RSI sterk boven de 70 eindigt vandaag zal ik morgen een financieel referentieproduct kiezen om mijn dalende marktverwachting te toetsen. Dit niveau is een sterke trigger voor een ommekeer. Blijft de olieprijs vlak, dan kijken we morgen weer naar de RSI.
Fundamentele analyse.
Momenteel is de wereldwijde groei naar olie voor 2019 800.000 vaten per dag, terwijl op 1,2 miljoen vaten gerekend was. De vraag neemt iedere maand weer iets verder af door de handelsoorlog. Voor het eind van het jaar verwachten de mensen die zijdelings betrokken zijn bij dit handelsconflict geen akkoord. Omdat Rusland en de OPEC landen in het algemeen niet staan te popelen om weer productie te moeten beperken, zalSaudi Arabië die alleen moeten doen. Daar lijkt het sterk op.
Maar iedere beperking doet te prijs stijgen, en dus kunnen de schalieolie producenten in de VS “vrolijk” de olie blijven oppompen. De vraag is wel (plaatje) of het boren in verschillende aardlagen per ha nu wel voordeel biedt of niet. De ene onderzoeker beweert dat de lagen elkaar “kannibaliseren”, anderen zijn voorstander van boren, oppompen, afsluiten en weer opnieuw boren enz. Feit is wel dat de makkelijkste velden al aangeboord zijn en de nieuwere velden minder productie opleveren. Of de top van april dit jaar de echte top is geweest of niet blijft de vraag. Recente productiecijfers laten maand na maand wel een daling zien van de gewonnen schalieolie in de VS.

Kortom, het effect is niet wat de OPEC wil zien. Er is maar 1 manier om de prijzen omhoog te krijgen, behalve externe (politieke) escalatie. Eerst de fysieke olievoorraden omlaag, daarna een productiebeperking die overeenkomt met de wereldwijde vraag. De iets verminderde schalieolie productie in de VS is op korte termijn te weinig om de olieprijzen sterk te laten stijgen. Verder ingrijpen van de OPEC, lees Saudi Arabië wel.
We hebben dit scenario in 2017 gezien en dat had een prijsstijging van de olieprijs tot gevolg. Ook hier moest de olieprijs eerst echt omlaag voordat de stijging ingezet kon worden naar hogere niveau’s.
Mijn marktverwachting
Mijn marktverwachting is dat de prijs rond 58,5 Usd/bbl haar top zal vinden, dit binnen enkele dagen. Gisteren steeg de olieprijs op de hoop dat de nieuwe olieminister in Saudi Arabië Prince Abdulaziz bin Salman wellicht een verdere productiebeperking doorvoert. Hij meldde namelijk dat een productiebeperking goed zou zijn voor de olieprijzen en OPEC landen. Logisch, maar op veel support van de Opec leden kan Saudi Arabië niet rekenen. Ze zal dit grotendeels zelf moeten doen. En als hierboven al beschreven, het geeft de schalieolieproducenten alleen maar meer mogelijkheden en lucht!
Nogmaals eerst nog even de laatste topvorming in de markt zien, dan pas actie nemen, anders betaalt men te veel premie.