
Genoeg olie, genoeg vraag?
Olieprijs tussen hoop en vrees. Weken is de trend omlaag, maar iedere keer zien we kopers posities in nemen op hogere prijzen. En daarna weer een daling richting het oude niveau. Vandaag weer zo’n dag na een krachtige stijging van de afgelopen week. Bijna 3% eraf vandaag, op eigenlijk geen groot nieuws. Geen nieuws rond het overleg tussen de VS en China, niemand die hier iets van verwacht. Geen nieuws rond Iran, dus wellicht wat winstnemingen.
Wel gisteren een actie van de FED met een renteverlaging, geen 2e renteverlaging op korte termijn. Toch goed genoeg uiteindelijk om de beurzen vandaag hoger te zetten. Alleen olieaandeel Shell dik in de min (dikke 5%). Verwacht? Ja eigenlijk wel, want Shell haalt een groot deel van haar inkomsten uit aardgas, en de aardgasprijzen doen het belabberd. En het einde is nog niet in zicht! Vandaar de afstraffing van dit aandeel. Het vooruitzicht is slecht.
Er is door de schalieoliewinning in de VS ook veel associated gas dat vrijkomt. Dit veroorzaakt een extra aanbod van gas en dat doet de markt zeer. Veel schalieoliebedrijven hebben het enorm moeilijk, de olieprijs houdt ze net in leven, maar gas wordt afgefakkeld, hups de open lucht in. Niet milieuvriendelijk. Wanneer de aardgasprijzen verder gaan dalen zullen de producenten van schalieolie het nog slechter krijgen en verwacht ik snel grote overnames, survival of the fittest. Trump wil lagere rentes, zodat de hulpbehoevende industrie goedkoop haar leningen kan herfinancieren. Let vanaf nu ook goed op de Natural Gas prijzen in de VS, een voorbode van mogelijk meer faillissementen t.a.v. schalieolie producenten. Dit kan dus wel de olieproductie verminderen!!
Olieprijs tussen hoop en vrees; mijn marktverwachting
Ik verwacht een dalende olieprijs de komende weken (grafiek op deze site). De olievoorraden in de VS zijn niet meer zo hoog, maar de wereldeconomie krijgt het steeds moeilijker. Zie ook recente vertragingen in Duitsland, Frankrijk en Italië. De seinen gaan op rood, de lagere rente schijnt het wondermiddel te zijn. Onzin natuurlijk, want op de langere termijn is er niets gedaan de schuldenberg en zijn inefficiënte processen niet aangepakt omdat de rente bijna nul is. Best eng, want we gaan steeds hoger en hoger, de klap wordt straks mogelijk een vrije val. Voor nu ziet alles er goed uit en de FED/ECB zorgt voor bijna gratis geld. Wanneer deze schuld-ballon knapt zal de wereldwijde vraag naar olie sterk afnemen en olie richting de gevreesde Usd 40/BBl zakken.
Saudi Arabië wil dit niet, dus blijft ze net onder de 10 miljoen vaten per dag produceren. Of dit genoeg is? Ik denk het niet. Andere Opec landen die geen opgelegde productiebeperking hebben, zullen proberen meer te produceren. En als de boycot rond Iran opgeheven wordt kan het snel gaan. Veel zaken die nu politiek uitonderhandeld moeten worden; China, Iran, Venezuela, Mexico en Libië. Achter de schermen gebeurt nu veel, mogelijk binnenkort echt nieuws.