Olieprijs en Iran
Iran krijgt meer krediet m.b.t. de aanval van de olietankers dan wat weken geleden. Er is onvoldoende bewijs dat Iran achter de aanvallen zit. In ieder geval wordt nu openlijk de discussie gevoerd of andere partijen hier achter zouden kunnen zitten. Daarnaast mag de in beslag genomen olietanker door de UK naar haar bestemming, mits het niet Syrië is.
Het lijkt erop dat partijen een de-escalatie willen van de huidige spanningen. Niet toevallig ook in de pers het geloof dat Trump uit het atoomakkoord gestapt is omdat hij een statement wilde maken richting de vorige VS president Obama. Samenvattend lijkt het erop dat vele landen niet de mening delen van de VS en vinden dat de VS weer aan de onderhandelingstafel moet komen. Onvoldoende bewijs en onnodige confrontatie.
De VS vindt dat Iran zich niet aan de afspraken houdt, terwijl bij controles dit niet is vastgesteld. Het lijkt erop dat de VS een andere agenda heeft, of het moet over geheime informatie beschikken. Indien dit niet zo is zal de VS steeds meer alleen komen te staan in haar positie t.o.v. Iran. Iran produceert nu zeer weinig olie, en dat doet Iran financieel veel pijn. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, dat willen vele landen voorkomen. Op de achtergrond werkt men blijkbaar aan een terugkeer naar een dialoog met Iran.
Minder productie, minder vraag
De banken, experts en journalisten weten het momenteel niet. Wat gaat de olieprijs doen? Tussen de Usd 50-80/ Bbl, afhankelijk van de wereldwijde vraag en mogelijke verbetering van de productie op korte termijn……
Ik schreef al eerder dat positie kiezen nu niet verstandig is, althans geen grote posities. De ontwikkelingen rond Iran zijn onvoorspelbaar. Het gevoel dat de vraag achterblijft bij het huidige aanbod krijgt steeds meer kracht omdat de handelsoorlog niet op korte termijn over zal zijn.
De tweede helft van 2019 zou een grotere vraag naar olie kennen, volgens OPEC en sommige banken. Dit wordt nog niet ondersteund door harde cijfers en tot nu toe zijn alle aanpassingen naar beneden geweest en niet omhoog.
Mijn marktverwachting
Nog steeds onveranderd. Tot er meer duidelijkheid komt over de vermeende aanslag van Iran zal de olieprijs zijwaarts bewegen. Ik verwacht afbrokkelende steun voor de VS en dan een daling van de olieprijs. Vele landen varen niet meer blind op zogenaamd “bewijs” van de VS dat Iran de grote boosdoener is. Uiteraard heeft niemand een belang bij een uranium verrijkend land als Iran, en dus is het belangrijk de gemaakte afspraken met Iran na te komen en vice versa. Ik schreef in mijn eerdere berichten dat we moeten zoeken naar onlogische berichten die de olieprijs verder zouden moeten laten stijgen. Het moment dat de kentering plaats gaat vinden. Ik zie nog niet een dergelijk duidelijk signaal, maar de nu gehanteerde beargumentering dat de 2e helft van 2019 een grotere olievraag zal tonen op basis van cijfers opgeleverd door OPEC en wat zakenbanken, lijkt een begin te zijn van een toppende markt.