Aartsvijanden en zakelijk vrienden
Olieprijs en het Midden Oosten. Vandaag steeg de olieprijs donderdag flink vanwege berichten dat Houthi-rebellen uit Jemen vergeldingsaanvallen hebben uitgevoerd op Saoedische troepen. Dit zou ook indirect de gesprekken tussen de Verenigde Staten en Iran kunnen bemoeilijken. Iran ondersteunt deze rebellen en voor Saudi Arabië is Iran aartsvijand nummer 1. Wanneer de “vriend” Saudi Arabië van de VS aangevallen wordt, moet de VS richting Iran wel iets duidelijk maken. Lees mijn overzicht over Saudi Arabië.
Dat dit al decennia aan de gang is wordt even vergeten, maar vanmiddag kwam het besef dat dit geen echt nieuws is. Althans niet zulk groot nieuws. De olieprijs is intussen weer terug op het niveau waar ze vanmorgen begon. Wel is ondertussen de olievoorraaddaling van afgelopen week herzien naar een kleine plus. Zie de grafiek hieronder.

De opbouw aan het begin van een jaar is gebruikelijk, komen we bij mei/juni dan dalen de olievoorraden als gevolg van de “driving season” en moet nu de kentering komen naar olievoorraad opbouwen.
Impact op olieprijs
Deze aanvallen over en weer zijn aan de orde van de dag. Dat landen rebellen steunen in landen die hun vijandig gezind zijn speelt al decennia. Soms komt het even naar voren op het nieuws. Morgen spreekt niemand er meer over. Toch is het wel belangrijk te weten dat Saudi Arabi van strategisch belang is voor de VS gezien de mogelijkheid voor de VS hier haar legeroperaties op te bouwen en uit te voeren. De belangrijkste legerbasis in het Midden Oosten. Dat Saudi Arabië hoogst waarschijnlijk achter 9-11 zit is men in de VS niet vergeten. Maar Saudi Arabië heeft nu eenmaal een streepje voor.
Mijn marktverwachting
De Economie kan weer aantrekken wanneer de VS en China een akkoord sluiten. Let wel de economie van China draait sinds kort weer beter door de binnenlandse investeringen van de overheid. China staat hierdoor iets minder onder druk om een onaantrekkelijk akkoord te sluiten. De Brexit kan beter aflopen dan gevreesd, maar dit heeft directe invloed op de wereldwijde vraag naar olie. Iran heeft wat Engelse scheepsbemanning vrijgelaten, wat duidt op de wil van de Engeland en Iran hun geschillen bij te leggen. Dit kan op termijn wel leiden tot het opheffen van de olieboycot tegen Iran, omdat de VS hier dan alleen staat.
Mijn verwachte prijsdaling van 2 dagen geleden is niet uitgekomen, tenzij de olieprijs heel hard zakt morgen. Kijken we naar de feiten dan zien we geen echt nieuws dat de grote stijging van de afgelopen 2 dagen verklaart. Ik voorzie nog steeds een daling van de olieprijs zodra dit besef is doorkomen bij de handelaren.
Op moment van schrijven zitten we op 56,21 Usd/Bbl, een daling naar 55,5 zie ik wel gebeuren op korte termijn. Stijgt de markt morgen toch, dan koop ik begin volgende week weer een short sprinter om mijn marktverwachting te toetsen. Lees mijn werkwijze hoe ik 100% transparant ben en mijn marktverwachtingen achteraf controleer op haar juistheid. We willen rendement halen door in te spelen op TOEKOMSTIGE olieprijsontwikkelingen.