Hoe verdienen traders geld hieraan?

Olieprijs, de orkanen en olietraders. De meeste beleggers zien hierin alleen een kans dat de olieprijs omhoog kan. Er zijn echter veel meer opties/kansen om geld aan deze situatie te verdienen. Oilexpert legt hieronder uit hoe een trader denkt en ook actie neemt.
Hoe gaat dat dan in zijn werk?
1. Trader koopt olie. Immers de productie neemt tijdelijk met 1 miljoen vaten/dag af rond de golf van Mexico, dus de kans dat kopers in de VS opeens hun olieniet krijgen is reëel. De koper krijgt een belletje van zijn verkoper die zegt “sorry, door de storm krijg je de levering pas over 2 weken (force majeure heet dat, en dat is juridisch toegestaan). De klant gaat snel rondbellen in de markt “ik heb over 4 dagen een boot met olie nodig. De trader zegt ok, maar dan moet je wel 0,3$/bbl meer betalen dan de huidige marktprijs. Koper allang blij en trader verdient bijv. 150.000 vaten maal 0,3 $/vat = Usd 45000. Maar dat is nog niet genoeg. Op naar stap 2
2. Omdat bij een orkaan ook sommige raffinaderijen dicht moeten, en vaak ook beschadigd worden in meer of mindere mate is er een kans dat er minder benzine geproduceerd gaat worden. Gisteren werd bevestigd dat vele trader al schepen geboekt hebben die benzine van Europa naar de VS kunnen vervoeren. Immers de benzineprijzen zullen bij stormschade aan raffinaderijen sterk stijgen. Dus wat doet de trader, hij gaat vandaag en morgen benzine in Europa kopen. Valt de stormschade mee, dan verkoopt de trader zijn benzine in Europa en gaat een ander product in zijn schepen vervoeren. Valt de schade tegen dan wordt de benzine in Europa op in zijn been geladen en maakt hij een prachtige winst op zijn verkoopprijs omdat er een tekort aan benzine komt in de VS omdat de raffinaderijen niet draaien door stormschade. Maar er kan nog meer verdiend worden. Op naar stap 3.
Olieraffinaderijen complexe installaties
3. Omdat sommige raffinaderijen in geval van stormschade enige weken niet kunnen draaien is er ook geen behoefte aan olie. Dus is er minder vraag naar olie. Dus kan de olieprijs na de stijging deze week straks weer omlaag. Dus de trader gaat short olie 2e helft september (stap 4) . Laten we zijn posities dus even allemaal neerzetten.
1. Long WTI olie in de VS (fysiek, nu)
2. Long schepen voor transport (benzine) Europa-VS (andere bestemmingen in overleg met reder)
3. Long benzine in opslagtanks Europa
4. Short WTI olie in VS 2e helft september (papier)
Het lijken wel opties:)
Wat leveren deze acties de trader nu op?
Olieprijs, de orkanen en olietraders. Als er schade komt verdient hij op alle opties? Valt de stormschade mee dan is het zaak dit heel snel te weten, daar heb je je bronnen voor als trader. Zijn dan voor de traderte nemen stappen:
1. Er is verdiend op de olie korte termijn door prijsstijging in de VS (geschiedenis) GROTE PLUS
2. Snel product kopen dat geschikt is om te laden in zijn gehuurde tankers (de trader heeft een groot kantoren netwerk en is NU druk bezig eventuele klanten in verre oosten en Europa te mogen beleveren). Meestal levert dit verlies op. MIN
3. Zijn positie benzine in Europa wordt verkocht in Europa aan andere partij in Europa, of inclusief ship naar Verre Oosten(mogelijk met verlies) KLEINE MIN
4. Trader zal geld verdienen op short positie WTI 2e helft september door dalende olieprijs doordat paniek bij kopers wegzakt. PLUS
De som van positie 1 en 4, is groter dan verlies op 2 en 3. Misschien leuk deze “som” na de storm te maken:)!
Let wel: De trader heeft deze gehele som VOORAF al gemaakt en voert in werkelijkheid deze 4 opties tegelijkertijd uit. Ook een trader mag maar max. een x bedrag aan risico lopen, het is dus zaak dat het totaal aan opties (1 t/m 4) zo dicht mogelijk in de tijd rond komt. Geen losse eindjes.
Oliemarkt geeft kansen genoeg
Gaat China nu wel of niet Amerikaanse olie kopen onder het afgesloten fase 1 verdrag? Hoe verloopt het pad van de orkaan Laura? Moeten er olieraffinaderijen dicht? En dan nog het Coronavirus. Saai is het niet!
Abonnees lees hieronder verder
Orkaan Laura minder impact hebben dan gevreesd
Het is uiteraard nooit helemaal zeker, maar de olieprijzen reageerden direct op dit nieuws. Zie oliegrafiek 17.20 uur van vandaag.

Traders verkopen nu hun posities waarschijnlijk morgen de andere helft van hun posities als blijkt dat Laura nog minder schade gaat aanbrengen dan aanvankelijk gedacht. Hieronder een plaatje van alle schepen die liggen te wachten in de Golf van Mexico

Oliemarkt wacht op Coronavaccin
Het is saai, te veel herhaald, maar waar. De aanbodzijde is echt sterk gedaald, ook nu weer door de storm. Maar de vraag naar olie hangt gewoon af van de vraag naar benzine, kerosine en stookolie. Er is normaal vervoer nodig van mens en producten. Komt dit weer op gang dan zullen we een rally in de olieprijs zien. Niemand weet wanneer er een vaccin/medicijn komt, iedereen hoopt het. Dus Oilexpert gaat hier ook geen marktverwachting aan toekennen.
De huidige marge op het maken van een Gallon benzine naar een vat olie is slechts 1 Usd/vat!!!! Dat hoort tussen de 10-20 $ te zijn, zie mijn cursus. Daarom worden raffinaderijen nu omgebouwd naar Renewable fuels. Er is eigenlijk gewoon teveel raffinagecapaciteit in de wereld. Een beetje vraaguitval heeft al grote gevolgen, de huidige vraag terugval is desastreus.
Spanningen VS en China nu ook op zee

De spanningen lopen op, en weer boycot op 24 Chinese bedrijven. Dit gaat de onderhandelingen tussen de VS en China niet helpen. Een 2e handelsakkoord zit er dit jaar niet meer in. En het is dus maar de vraag of China meer Amerikaanse grondstoffen en sojabonen en andere goederen gaat kopen. Oilexpert denkt van niet. China zal minimaal haar huidige koers wijzigen en Trump zal niet veel meer aan zijn achterban kunnen beloven.
Weet wel dat ruim 65% van de Amerikanen niet positief staat tegenover China. Deze groep groeit omdat men ook wel de impact van het Coronavirus voelt (ontslagen) en bang is dat hun industrieën het heel moeilijk gaan krijgen. Dan is het makkelijk scoren met een “vijandig” China dat alle succesvolle Amerikaanse producten namaakt en veel banen in de VS hierdoor verloren gaan. De omslag heeft al plaatsgevonden en terugkeer naar protectionisme zal doorgang vinden. Ook al heeft de geschiedenis bewezen dat protectionisme niet tot economische groei leidt, de Amerikaanse kiezer heeft wel een baan nodig en voelt opkomend China als een groot probleem.