De kracht van fundamentele analyse
De olieprijs in marktbericht van 1 augustus is behaald. Zie hieronder mijn marktverwachting in de grafiek. De huidige WTI olieprijs is Usd 54,93/ Bbl en precies in het eerste omcirkelde gebied, trouwe lezers hebben flink aan deze daling kunnen verdiend, top!
Mijn marktverwachting volgt soms de technische analyse, maar ik concentreer me meer op de fundamentele analyse. Wanneer je geen diepgaande kennis hebt over een product/aandeel is technische analyse de beste methode, hiermee vergroot je de kans op een juiste beslissing. Fundamentele analyse leidt daarbij tot een nog grotere kans, en we moeten meer dan 50% goed zitten. Ik streef naar 70%.
De daling die ik voorspelde was gebaseerd op het volgende: De groei van de wereldeconomie neemt steeds verder af. Maandelijks wordt de vraag naar olie naar beneden bijgesteld. Het aanbod blijft stijgen doordat de VS meer produceert (Shaleoil). OPEC plus (dus incl Rusland) beperkt de productie met 1,2 mln vaten per dag. Is ongeveer 1% van de wereld productie. Terwijl de vraag toch echt harder afneemt dan 1 %. De voorraden olie zijn in de VS op een normaal niveau (450 miljoen vaten). De olieprijzen bleven in juli hoog door de handelsoorlog tussen de VS en China en de politieke spanningen omtrent Iran. Wat is de kans dat de olieprijs omhoog gaat?
Mijn gemaakte analyse
Een escalatie van het oorlogsconflict? Ja, maar het handelsconflict gaat over de toenemende macht van China en het inperken hiervan is moeilijk, wellicht onmogelijk. Dus geen uitkomst op korte termijn. Veel te complex en teveel belangen van strategische aard. Een escalatie rond Iran? Iran exporteert nu zeer weinig olie. Sommige bronnen noemen 200.000 vaten per dag, maar stiekempjes gaat er olie naar de tankopslag voor toekomstige leveringen aan China. Iran heeft hard geld nodig en heeft weinig te winnen met een voortdurend conflict. Europa staat aan hun zijde, maar dit helpt ze niet echt (bankstructuur is opgezet voor betalingen buiten invloed van de VS). Iran kan dus wel, maar Europa durft niet en wil de VS niet te hard tegenwerken, want Trump dreigt ook met verdere importheffingen richting Europa. In Europa gaat het niet meer zo makkelijk en Duitsland ziet de nadelen van het handelsconflict en Italië kiest ook nog geen kleur m.b.t.haar begrotingsdiscipline, daardoor verwachtte ik zeker niet dat Europa stoer durft te doen richting de VS.
Fundamentele conclusie op 1 augustus
Het handelsconflict blijft tot minimaal eind dit jaar sluimeren, geen escalatie. Iran blijft sluimeren, geen escalatie. Het voortdurende handelsconflict zorgt wel voor nog verder afnemende wereldwijde olievraag, bij gelijkblijvende of oplopende productie gaat de prijs omlaag. En dat is dus gebeurd.
Oliemarkt komende weken, mijn analyse
In de afgelopen 2 weken zakte de olieprijs eerst op dreiging van meer importheffingen voor China, maar nadat Trump dit uitstelde tot eind dit jaar veerde de olieprijs weer op. De laatste dagen beweegt olie zijwaarts, eigenlijk omdat er weinig nieuws was wat de markt in beweging kon zetten. Mijn grafiek laat zien dat ik een nog verdere daling voorzie. En dat doe ik vandaag nog steeds. Er is niets veranderd wat mijn marktverwachting doet veranderen. Wel denk ik dat de daling iets langzamer zal kunnen gaan. Kortom Usd 52 zie ik tussen 2-4 weken. Waarom?
Mijn marktverwachting verder toegelicht
De VS blijft flink produceren rond de Usd 55/ Bbl. Dan maken ze nog wat winst, eronder wordt lastiger. De stevige productie van vandaag gaat leiden tot lagere prijzen en zal daardoor uiteindelijk tot minder productie in de VS leiden. De wereldeconomie gaat steeds langzamer draaien, beurzen blijven onzeker en geld blijft daardoor aan de zijlijn (rente negatief is al een feit). Mid september komt de ECB naar alle waarschijnlijkheid met verruimd monetair beleid en knallen de beurzen omhoog. Want de gedachte is bedrijven durven te lenen en schulden hoeven voorlopig niet afgelost te worden, want lenen kost toch niets…..Olie volgt die trend niet, want de economie gaat het niet beter doen. Wanneer het handelsconflict wel opgelost wordt, eind 2019/ begin 2021 kan de olieprijs omhoog. Immers dat kan de productie wereldwijd aanjagen.
Samenvattend: olieprijs in gematigde trend omlaag komende 2-4 weken. Uiteraard kunnen tussentijdse pieken optreden, maar ik kijk nu naar de fundamenten, niet de technische analyse van dag tot dag. Pas bij Usd 50/ Bbl komen we bij weerstanden die een technische analyse interessant maken.
P.s. bent u toch bang voor een Iraans conflict, denk dan na over een call optie die ruim boven de huidige olieprijs zit met een korte looptijd. Die zijn nu relatief goedkoop en escaleert het, dan hebt u een mooi rendement. Gebeurt dit niet, dan maakt u een beperkt verlies. Dit verlies kunt u compenseren door tegelijkertijd put (verkoop) opties te kopen voor de wat verder liggende maanden.