Prijs tussen 56 en 53 Usd/Bbl
Het is lang geleden dat de olieprijzen dusdanig tussen hoop en vrees gevangen zitten. De oliemarkt is overgeleverd aan tweets en veert op door de hoop op een handelsakkoord en zakt in door het uitblijven van een handelsakkoord. Kijkt u maar naar de grafiek hieronder. De afgelopen maand is het op-neer-op-neer-op-neer-op-neer-op…
Elke stijging stopt door gebrek aan geloof dat het handelsconflict tussen de VS en China snel opgelost kan worden. Vervolgens daalt de prijs weer, tot er weer een sprankje hoop komt. Plotselinge nieuwsberichten leiden normaal gesproken niet tot dit soort heftige prijsschommelingen (normaal is 1 of 2 % is best veel, nu zelfs 4-5 %), maar het wel of niet bereiken van een handelsakkoord is van cruciaal belang. De wereldwijde vraag van olie hangt hier voornamelijk van af. Beleggers en met name traders genieten van prijsschommelingen, en ik ook. Het is wel lastig om de markt te “lezen” omdat iedere tweet van Trump al een paar uur erna tegengesproken wordt. Of een aanval op rebellen, toch weer anders blijkt te zijn. Het probleem is dat nieuws, niet echt nieuws is. Het lijkt wel of journalisten iedere dag iets over deze onderwerpen moeten schrijven, ook al is er geen nieuws.

OPEC niet tevreden met olieprijs
De grafiek laat zien we weer dicht bij een belangrijk plafond zitten en een daling naar beneden waarschijnlijk is. De olieprijs zit hierdoor weer rond het break-even punt van vele schalieolie producenten in de US. Rusland kan leven met Usd 45/ Bbl, Saudi Arabië wil naar de 80 Usd/Bbl (2019 budget).
De groei naar olie moet dit jaar dan weer toe naar 1,2 miljoen vaten per dag, en dat is niet het geval. Dus zal Saudi Arabië verdere productiebeperking moeten realiseren. Samen of alleen. Het lijkt er sterk op dat Saudi Arabië het vanaf hier zelf zal moeten doen. Rusland wil niet meer en de meeste OPEC landen kunnen niet verder terug. Het gaat daar economisch al slecht.
In mijn vorige nieuwsbericht schreef ik dat ik wacht op een hoger niveau, eigenlijk omdat ik nog verwacht dat Saudi Arabië gaat aankondigen hun productie verder terug te draaien. Omdat uit recente cijfers blijkt dat hun productie langzaam toeneemt, zie ik een verschil komen tussen wens en werkelijkheid. We kunnen na de hierop volgende piek van de olieprijs flink naar beneden. De OPEC wil 70-80 Usd/Bbl ik acht dat niet realistisch. De olievoorraden in de VS zijn historisch gezien gemiddeld met 420 miljoen vaten, het aanbod zal niet veel verder dalen (vele olieproducerende landen zitten al in een dal en de boycot van Iran zal ook gaan ophouden). Het moet van de wereldwijde vraag naar olie komen.
Hoeveel rendement sinds april 2019?
Gisteren verkocht ik mijn short die ik 4 dagen geleden gekozen had als referentie van mijn dalende markt verwachting. De olieprijs ging echter omhoog en dus leverde deze short verlies op. Ik het financiële product kocht op Euro 6,70 en verkocht tegen Euro 5,63. De details kunt u hieronder zien, en mijn overige trades op mijn site bij “beleggen”. Hierdoor zakte mijn gemiddelde rendement op al mijn transacties naar 9,21 %. Dit over een periode van 4 maanden. Met Oilexpert.nl kunt u uw kennis en geld laten groeien. .

Professioneel beleggen vereist soms geduld
Zelfs op de korte termijn. Mijn laatste marktverwachting werd gedwarsboomd door optimisme over de Brexit en hoop op een handelsakkoord. Want China en de VS gaan in oktober weer met elkaar in gesprek. Dat is de “hoop” en de oliemarkt veert op. Flinterdun. Ieder bericht wordt onder de loep gelegd en de olieprijs en beurzen reageren scherp. Ik verwacht dat we zeer binnenkort met de olieprijs OMLAAG zullen gaan, maar het is mogelijk dat we eerst nog een hogere olieprijs aantikken. Ik wil eerst wat “vermoeidheid” in de grafiek zien, na de steile uptrend. Maandag aankijken of de rek eruit is. Zo ja, dan kunnen de eerste posities weer door u ingenomen worden