een uitgebreide analyse
Deel op


In mijn bericht van gisteren, en de dagen ervoor, schreef ik dat elk herstel tijdelijk is en gebruikt wordt om nog snel wat te verkopen tegen een hogere prijs om vervolgens weer verder naar beneden te zakken.
In de grafiek zie je dat ook het herstelletje van gisterenavond nu verleden tijd is en we nu al 1,8 pct in de min staan. Veel blije reacties van mijn lezers.
De handelsoorlog is nu bepalend voor de olieprijs. Waarom spelen andere factoren als onrust dan niet mee? Eigenlijk om 1 reden. De onrust zit al volledig ingeprijsd doordat dit al weken aan de gang is. De olievoorraden in de VS zijn prima, dus alleen extra vraag (lees einde handelsoorlog) kan de prijs omhoog brengen. Dus geen zicht op einde handelsoorlog betekent lagere prijs.
Even de diepte in om te begrijpen wat Trump aan het doen is. Trump wil geen hoge olieprijs want dat is slecht voor de Amerikaanse economie. De VS heeft wel een vliegdekschip richting Iran gestuurd om daar de zaken in het gareel te houden. Normaal gesproken vliegt de olieprijs bij politieke spanningen toe (weet Trump ook), dus tweet Trump vervolgens de wereld in dat China meer ellende kan verwachten als ze niet sneller onderhandelen. Kortom de olieprijs gaat weer zakken, want dit kan de mondiale economische vraag sterk afremmen. Handige en voorspelbare actie van Trump, maar gaat het langer werken dan een week?
Ik verwacht geen akkoord binnen 2 weken, dus verwacht ik de komende 2 weken lagere olieprijzen. Alleen een verrassende daling van de olievoorraden in de VS kan de daling doen stoppen, wat niet aannemelijk lijkt. Maar die kans zit er altijd in. De kans schat ik laag in omdat de raffinaderijen voluit produceren om benzine te produceren. Veel meer benzine maken kunnen ze in de VS niet. Dus geen hogere olievraag uit deze hoek. De petrochemische markt produceert veel producten waarvan de vraag samenhangt met de economische ontwikkeling/verwachtingen. En die is nu juist negatiever geworden.
Trump tweet alleen, maar beslist zeker niet alleen. De algemene verwachting is dat de onderhandelingen hierdoor niet verstoord zijn, behalve dan een urgent bezoek van een Chinese afgevaardigde om Trump enerzijds het gevoel te geven dat naar hem geluisterd wordt en anderzijds Trump fijntjes te melden dat er dan ook tegenmaatregelen richting de VS zullen volgen.
Waarom is de inzet van de handelsoorlog voor de VS nu zo hoog? De VS weten dat ze economisch ingehaald zullen worden. Maar een nieuwe Silicon Vally in China willen ze niet (en dat is juist een speerpunt van China), en zeker geen betere. Hoe meer hoogwaardige kennis naar China gaat (schending afspraken/patenten/ spionage etc.) des te groter de kans dat China een technologisch overwicht kan gaan krijgen. Dit is waar het allemaal om draait!
Daarom duurt het ook veel langer dan gebruikelijk in deze kwesties, deze handelsoorlog heeft namelijk lange termijn effecten en dan ook nog op strategische gebieden.
Het niet tot een akkoord komen, zal voor de VS reden zijn alle mogelijke economische middelen te gebruiken om China verder onder druk te zetten. China zal dan steeds meer tot stimulatie van de eigen economie moeten overgaan. Dit gaat uiteraard ten koste van beide economieën, maar de VS staat er nu sterker voor en dat geeft hun de overtuiging dat dit het moment is om zaken geregeld te krijgen.
Verwacht daarom nog meer tweets van Trump.