
Zoals gezegd, zie mijn dagbericht van 4 februari, zag ik de markt al omlaag gaan. We zijn nu 2 dagen later en we zitten geheel in de neerwaardse trend. De olievoorraden namen in de US toe, wat een gevolg is van minder vraag. De raffinaderijen in de US gebruiken niet meer omdat meer benzine produceren ook leidt tot het produceren van andere producten (diesel, kerosine, etc) die momenteel geen hoge marge hebben. Wereldwijd is de vraag afgenomen. Een van Amerika’s grootste autofabrikanten verkocht in januari bijvoorbeeld 25 (!!!) procent minder auto’s in China. Er is nog geen uitzicht op een goede uitkomst van het handelsconflict. Er zijn wel binnenkort meetings op hoog niveau tussen China en Amerika, maar een echte overeenkomst zal langer op zich laten wachten. Feit is wel dat China steeds meer last krijgt van een teruglopende groei. Op de korte termijn staat Amerika wat dat betreft er sterker voor dan China. Trump zal wel zorgen dat de kou uit de lucht is voor de verkiezingen beginnen. Naar verwachting zal de olieprijs nog verder kunnen dalen. Saudi Arabië heeft haar olieproductie wat teruggeschroefd, maar wat doen de andere landen? Hierover zoek ik nog meer duidelijkheid. Het trendkanaal blijft naar benedengericht. Er zullen echte vorderingen moeten zijn t.a.v. het handelsconflict, want van de vraag/ verwachte vraag moet olie het nu niet hebben. weer in elkaar. Vandaag schoot de prijs omhoog en vanmiddag (15.00 uur) weer omlaag.
Dit gaat nog naar mijn verwachting een paar dagen door en dan beseffen de mensen dat de economische groei roet in het eten gaat gooien.
De beurzen gaan nu nog wel omhoog, maar dat is een gevolg van het feit dat de rente voorlopig heel laag gaat blijven en pensioenfondsen en andere cashbezitters iets met hun geld moeten doen om rendement te behalen. Lees aandelen gaan kopen.
Het geld klotst tegen de plinten, maar bedrijven lenen goedkoop door de politiek van de ECB. Ik verwacht dat aandelen verder omhoog gaan, maar de olieprijzen gaan dalen. Gunstig voor de economie als een geheel.
Gewoon rustig afwachten en iets verder kijken dan de waan van de dag. De top ligt rond de 64,5 Usd/ bbl en 61 Usd/bbl ligt in het verschiet. Sommige traders met wie ik spreek wijzen me op de politieke instabiliteit, terecht, maar deze landen produceren relatief weinig en een afkoelende economie weegt daar ruim tegenop.
Abonnees lees hieronder meer (scroll naar beneden, NIET KLIKKEN!).