Vraag naar olie blijft onzeker in 2020
Moet OPEC weer rond de tafel? Zie ook dit eerdere bericht. Het aantal besmettingen neemt toe, de angst voor een 2e golf neemt toe en de impact op de economie neemt hierdoor toe. De spanningen tussen de VS en China nemen elke dag weer toe. Steeds weer speldenprikjes (tiktok) en om dat weer terug te brengen naar “normale” constructieve betrekkingen tussen de VS en China gaat wel een jaar of langer duren is de vrees.
OPEC produceert in augustus meer olie dan in juli (2 mln vaten/dag) en dat is slecht nieuws als de vraag naar olie blijft steken. Tot nu toe blijft de olieprijs rond de $40/vat hangen, maar bij uitblijven van goed nieuws rond het Coronavirus is een daling op korte termijn wel degelijk mogelijk.
Of past Saudi Arabië neerwaartse aan?
Natuurlijk kan SA haar officiële verkoopprijs (OSP) voor Augustus verlagen, maar dat is weer een begin van een dalende trend, die SA juist wilde vermijden de afgelopen 4 maanden. Toch lijkt de vraag naar olie voor raffinaderijen in de VS en in het Verre Oosten onder druk te staan. Een duivels dilemma, maar veel keus heeft SA niet.
Zoals Oilexpert al meermaals schreef, de olie moet omgezet worden in brandstoffen door raffinaderijen, anders komt er alleen maar olie bij. Van opslag A naar opslag B helpt dan geen zier. Of traders die olie kopen als positie voor kwartaal 4 2020, het helpt de voorraden niet.
De olieprijs is volgens Oilexpert na de enorme dip in april 2020 te snel hersteld. Te optimistisch op basis van het verwachte V-vormig herstel. Nu dit eigenlijk niet meer reëel is, zou de olieprijs weer moeten gaan dalen. Slecht voor SA, de OPEC+, maar de enige manier om te voorkomen dat er weer een grote oliecrash komt. Ook weer door te hoge olievoorraden. Niet alleen beurzen kennen bubbels, de oliemarkt kan ook in een oliebubbel terecht komen. Wat kan er dan gebeuren?
Abonnees lees hieronder verder.