Deel op


Vandaag, 13.50 uur, is de olieprijs zoals ik afgelopen vrijdag schreef, weer aan het zakken in het dalende trendkanaal. Richting 50 Usd/bbl en mogelijk lager. Zie oliegrafiek hiernaast van vandaag 13.50 uur.
De spanningen met Iran kan zelfs de olieprijs geen bodem geven. Het bewijs is niet hard en de VS heeft eerder onjuiste berichten verstuurd om een oorlog te rechtvaardigen. De UK heeft al gezegd haar eigen onderzoek te doen. Het zou een domme actie van Iran zijn wanneer Iran daadwerkelijk achter de aanslagen op de olietankers zit. Vandaar de scepsis alom.
Vandaag weer een tweet vanuit het witte huis dat men niet teveel van de G20 top moet verwachten. De hoop op een deel-akkoord wordt steeds minder en beleggers/traders verkopen hun long posities.
Waarom verwacht ik een verdere daling? Lees eerst een mijn laatste 3 nieuwsberichten indien u meer achtergrond wilt. Omdat de wereldgroei in 2019 naar verwachting afneemt wordt Saudi Arabië nerveus. Ook de verwachting voor 2018 is al met 0,5% naar beneden bijgesteld.
Kijken we naar de cijfers dan is er alle reden voor deze “paniek”. De groei voor 2019 zou moeten liggen op 1,14 mln bbl’s/day om de huidige productiebeperking van de OPEC+ effect te laten hebben. Maar de groei voor 2019 ligt al bij max. 1 mln bbl’s/day en de productie van de VS lijkt in 2019 te plussen met 1,8 mln bbl’s.
Venezuela en Iran hebben 180.000 bbl’s/day in mei 2019 meer geproduceerd, Saudi Arabië heeft dit volume extra beperkt op haar eigen productie. DUs dit valt tegen elkaar weg.
Iran heeft in de afgelopen maanden veel volume opgeslagen in olieterminals, deze volumes zijn bestemd voor China. Die al aangegeven heeft Iraanse olie te zullen blijven afnemen.
Na weken van toename van de olievoorraden in de VS, valt een scherpe daling niet te verwachten, maar dat horen we a.s. woensdag.
Op basis van de huidige olievoorraden en verwachte wereldwijde vraag naar olie is de huidige beperking van OPEC + (dus inclusief Rusland) gewoonweg niet genoeg. Een verlenging van de huid ige afspraken is denk ik het maximale wat Saudi Arabië eruit kan halen. De olieprijzen zijn al 20% gedaald, dus minder produceren willen de meeste OPEC landen niet. OPEC “hoopt” op toenemende olievraag in de 2e helft van 2019. Dit gebaseerd op cijfers van VOOR de handelsoorlog tussen de VS en China.
Samenvattend hebben we te maken met relatief hoge olie- en benzinevoorraden in de VS, zie mijn eerdere nieuwsberichten begin juni. Er is geen hoop op concrete toezegging vanuit China, dus Trump houdt de importheffingen in stand. Of erger, hij verruimt ze naar 300 miljard. Verwacht ik trouwens niet, want dan valt er niets meer te dreigen in een later stadium. Mijn verwachting nu: de olieprijzen gaan verder omlaag. Zeker tot de G20.