Hogere prijzen, geen export
Iran schreeuwt om hulp. Zij heeft niks aan de huidige stijging van de olieprijzen, haar export is met 2 miljoen vaten per dag afgenomen!! De markt gaat naar (mijn) verwachting binnenkort hard naar beneden. Er zijn weinig partijen meer die olie gaan opslaan voor de wintermaanden. En er zijn crude tankers genoeg die als tijdelijke opslag zouden kunnen dienen. Dit gebeurt echter niet.
Oliemacht Iran doet wat het kan om enerzijds de bevolking “tevreden” te houden en anderzijds om uit de boycot te komen. Een echte balancing act.
Natuurlijk; Iran neemt een tanker in beslag, maar wel 1 zonder Britten aan boord. Geen doden. Iran zegt dat geen drone van haar is neergeschoten. Iran zegt desnoods de straat van Hormuz af te sluiten. Iran schreeuwt om haar bevolking te laten zien dat Iran niet met zich laat sollen. En laat nu ook zien dat ze best ver durft te gaan, maar hoe ver?
Hoe ver kan Iran gaan?
Hoe ver kan Iran Gaan? In theorie heel ver. In de praktijk ligt het wel genuanceerder. Iran verliest minimaal 100 miljoen USD per dag door de boycot. Wanneer de prijzen stijgen verliezen ze relatief nog meer. Hoe lang kan Iran dit volhouden? De internationale prijzen stijgen niet zodanig door hun wapengekletter dat dit haar verminderde export compenseert. Zie mijn grafiek op de site. De oliemarkt en met name de short term handelaren proberen de prijzen op te drijven met het kopen van kleine plukjes papieren posities om vervolgens echt short te gaan op prijzen rond de 65-67 Usd/Bbl (Brent). In 2020 verwacht de IEA minimaal 900.000 Bbl/dag oversupply. Voor 2019 verwacht men meer productie uit Venezuela en Libië. Daar kan ironisch genoeg ook Iran mogelijk aan toegevoegd worden. Dit is de reden dat olieprijzen nu maar beperkt omhoog gaan, het is van korte duur.
Dus van de olieprijs moet Iran het niet hebben. Militair gezien kan Iran alleen speldenprikken uitdelen, met het risico dat belangrijke Iraanse infrastructuur als opslagterminals, pijpleidingen en marineschepen vernietigd worden. De bevolking zal nog meer gaan lijden en de zittende macht weet niet meer hoe het verder moet.
De weg naar normalisatie
Die is er wel degelijk. Iran zonder gezichtsverlies weer aan de onderhandelingstafel krijgen. Nieuwe afspraken maken en nakomen. Boycot stapsgewijs afbouwen zodat er beweging in blijft. De VS moet het voortouw nemen, ze is ook immers zelf uit het verdrag met Iran gestapt. Europa en overige landen niet. Niemand zit te wachten op een land dat in het geheim of openlijk probeert een atoomwapen arsenaal op te bouwen. Iran heeft geld en hulp nodig op veel gebieden. De gehoopte “lente” is daar allang voorbij en de bevolking heeft een weinig positieve toekomst. Hopelijk kan dat in dit verdrag verwerkt worden. Het is nu afwachten wat de UK en de VS deze week gaan doen. De UK heeft gematigd gereageerd op de laatste actie van Iran, de VS noemt het vooralsnog een UK aangelegenheid. Uiteraard werken ze samen aan een reactie op dit incident.
Mijn marktverwachting
Deze week zal het op en neer gaan met de olieprijzen. Kleine long olieposities kunnen goed uitwerken. Het grote geld gaat binnenkort verdiend worden met short posities. Ik zal deze week een Referentie Gekozen Product kiezen, zodra het antwoord van de UK/VS richt Iran bekend is. Iran schreeuwt om hulp, zal zij gehoord worden?