Wat is er nu precies aan de hand?
Het draait allemaal om Iran. Iran wil de grootste macht zijn in het Midden Oosten. En zij voert deze strategie al tientallen jaren uit. De VS weet dit en ziet met lede ogen toe dat Iran haar greep langzaam maar zeker versterkt. De VS krijgt zelf steeds minder grip, deels ook omdat zij zich meer en meer terugtrekt uit dit wespennest. Trump wild het door Obama onderhandelde atoomverdrag niet meer doorzetten. Deels omdat het Obama betrof (niet echt professioneel) en deels omdat het Iran niet gelooft. Europa gelooft wel dat Iran zich aan de gemaakte afspraken houdt, maar de VS niet.

De VS besloot toen zelf maar een boycot in te stellen, maar dit werd niet gesteund door Europa. Europa wil gewoon zaken blijven doen met Iran, maar dat lijkt niet mee te vallen in de praktijk. Dus dreigt Trump met importheffingen richting Europa, en zo houdt Europa zich voorlopig afzijdig. Het is dus VS versus Iran.
Iran speelt haar kaarten uit
Iran steunt de Houthi-rebeelen in Jemen. Saudi Arabië, haar aartsvijand, wil in het noorden van Jemen een buffergebied hebben ter bescherming. Daartoe bestookt Saudi Arabië de rebellen in Jemen regelmatig. Iran en de Houthi-rebellen hebben hier een probleem. De aanval van de drones door (officieel) de Houthi’s op de olie-installaties van Saudi Arabië wordt echter officieus geregisseerd door Iran. De drones zijn van Iraanse makelij (type drone, chips etc.). De VS kan Iran zonder hard bewijs van hun directe betrokkenheid niet verantwoordelijk houden voor de aanval. En zonder hard bewijs gaan Europa en/of andere bondgenoten van de VS Iran verder onder druk zetten. De VS staat vooralsnog hier alleen tegenover Iran.
De VS zet de boycot door
Iran produceert door de boycot geen 2,5 miljoen vaten per dag, maar eerder 500-700.000 vaten. Hierdoor loopt Iran circa 2-3 miljard per maand aan olieinkomsten mis. Dit maand na maand, en het einde is niet in zicht. De Iraanse president Hassan Rouhani vertelt de wereld dat de aanval van de Houthi’s bedoeld is om de wereld te waarschuwen. Of te straffen voor hun agressie. In andere woorden Iran bestraft wie hun bestraft. Direct of indirect.
Iran is machtiger dan alleen het land Iran zo stelt hij. Zo zijn o.a. Hashd al-Shaabi, Hamas, HizbAllah en de strijdkrachten van Syrië bondgenoten van Iran die namens hen kunnen optreden. Hassan Rouhani waarschuwt Trump dat hij zeker geen oorlog moet voeren met Iran want dat gaan ze verliezen met vele doden. Uiteraard zal de VS Iran met hun superieure oorlogsmateriaal Iran verslaan, maar een dergelijke strijd is kostbaar, duurt lang en zal vele doden met zich meebrengen. Iran gelooft dat de VS nimmer Iran zal aanvallen, dus roept zij enigszins gerust dat de VS zich niets in het hoofd moet halen. Dit is meer voor de bühne.
Iran heeft veel te verliezen
Het draait allemaal om Iran. In werkelijkheid kreunt Iran onder de economische malaise, toenemende oppositie in haar land door weinig voedsel, slechte gezondheidszorg en scholing. En dat in een land waar de jeugd het grootste deel van de bevolking uitmaakt. Iran heeft dringend behoefte aan geld.

Iran zal dus binnenkort met een charmeoffensief richt Europa komen. Of een waarschuwing. Europa moet actie gaan ondernemen om de impasse te verbreken. Oilexpert verwacht dit op korte termijn. Europa heeft inderdaad economisch zeker wat te verliezen bij importheffingen door de VS op hun auto’s e.d. Een voortslepende boycot zal echter Iran tot nog extremere en onvoorspelbare acties dwingen die uiteindelijk veel meer schade aan de wereld/wereldeconomie gaan toebrengen. Europa doet er goed aan zich eensgezind op te stellen en de VS te dwingen tot een oplossing van het probleem dat zij zelf veroorzaakt heeft. Het probleem voor alle duidelijkheid is hier het niet willen praten en denken (lees hopen) dat maximale druk leidt tot overgave. De geschiedenis leert helaas anders.
Marktverwachting Oilexpert
Na de drone aanval zit de olieprijs in een neerwaardse trend. De olieprijs blijft rond de 62 Usd/bbl (Brent) liggen, WTI oil rond de 56 Usd/Bbl. Oilexpert verwacht dat de situatie rond Iran langzaam maar zeker “opgelost” gaat worden en de handelsoorlog tussen China en de VS nog lang zal voortduren. Kortom een steeds verder afnemende wereldwijde olievraag met een “dreiging” van extra aanbod uit Iran. Alleen een nieuwe drone aanval kan een scherpe olieprijsdaling voorkomen.
Deze week verwacht Oilexpert een WTI prijs die rond of onder de Usd 55/Bbl zal liggen.