Gaat China toegeven?
Handelsakkoord of ruzie? De olieprijs stijgt nog een beetje op de daling van de olievoorraden in de VS met 700.000 vaten. Vraag is echter wat er nou te verwachten valt van de vraag naar olie. Gaat er een Fase 1 akkoord komen, of wordt het een deelfase A van een fase 1 van een mogelijk handelsakkoord in 2020?
Wanneer we naar de olieprijs van deze week kijken zie je een dip bij twijfel aan het handelsakkoord en herstel door rapporten die spreken over 80 Usd/Bbl in 2020.

China twijfelt, schrijven de kranten, en is niet “eerlijk” zegt Trump. Trump tweet echter wel opvallend weinig meer omtrent de handelsoorlog. Zou hij goed advies ter harte hebben genomen? Daardoor weten we wel minder van de stemming in beide kampen. China kijkt naar de economische groei en baseert daarop haar tactiek. De wereldeconomie blijft het volhouden, dus Trump krijgt voorlopig geen lagere rente. Dus moet hij wel met wat komen, of China alle schuld geven. Dat laatste is zeer goed mogelijk. Elke week geen onderhandelingsresultaat is een week gewonnen voor China. De hoop op een andere president in 2020 is daarbij de inzet.
De olieprijs volgt nu niet de huidige vraag en aanbod
Handelsakkoord of ruzie? Voorsorteren op een handelsakkoord is begrijpelijk, maar risicovol. Er zit al een flinke premie op de olieprijs en een hogere olieprijs helpt de schalieolie producenten in de VS. Oilexpert pretendeert niet dat ze meer weet en achtergrond heeft over de lopende onderhandelingen, maar de signalen zijn niet goed. Om deze reden zijn er dan ook geen nieuwe FRP’s gekocht de laatste 2 weken. Oilexpert wacht op groene technische signalen die duiden op een verdere stijging of daling. Het klinkt wat afwachtend, maar dat hoort soms bij beleggen.
In de VS zakken de aandelen van de schalie olieproducten hard. Toch groeit de productie van schalieolie in de VS met ruim 1 miljoen vaten per jaar, Omdat het produceren van schalieolie gepaard gaat met affakkelen van gas is het milieu we de dupe. Democraten zullen bij een gewonnen verkiezing in 2020 deze business aanpakken.
Gisteren uitte Iran dat de boycot hun land economisch erg zeer doet. Dit schrijft Oilexpert al maanden. Onderschat dit niet. Het is nog stil rond Iran, maar dit gaat veranderen. Indien Iran weer naar een akkoord wil om hun olie te kunnen verkopen, komt er plots weer 2 miljoen vaten per dag op de markt. Houd dit in de gaten. Oilexpert doet dit zeker voor u.