En weer een tijdelijke piek! Vandaag Iran in het nieuws. Een Iraanse drone neergeschoten door de VS. De olieprijs springt omhoog. Iran ontkent het hele verhaal. De prijs is inmiddels weer terug op haar oude niveau. Kijk niet naar de huidige scherpe stijgingen en dalingen om te begrijpen wat er gebeurt. In dit soort hectische markten zijn het met name de handelaren die elkaar gek maken. Tel je alle losse delen op, dan kom je tot de conclusie dat alle seinen op rood staan, behalve de situatie rond Iran.
Omdat ik van mening ben dat de Iran heel hard geld nodig heeft en de sancties echt zeer doen, wil Iran (zonder gezichtsverlies richting volk) een oplossing. Gisteren het verhaal dat als de sancties van tafel gaan Iran best weer aan tafel wil. De VS wil ook aan tafel, wil Iran ook financieel helpen, maar zal nooit toestaan dat ze een atoomwapen in haar bezit heeft/krijgt. Kortom, dit zijn de uitgangspunten en dat moet tot een oplossing kunnen komen.
Blijft de handelsoorlog?
Hoe langer de handelsoorlog tussen China en de VS (en Europa?) duurt, hoe groter het effect op de wereldeconomie. Het duurt al wat maanden en het gaat nog maanden en maanden duren. Zoals ik gisteren schreef, er is een nieuwe werkelijkheid aan het ontstaan. Geen streven meer naar 100% vrijhandel, maar een streven naar bescherming van eigen vitale bedrijfstakken en innovatieve kennis. Dit geldt voor de VS maar ook steeds meer voor Europese landen. Met name de “oneerlijke” concurrentie van Alibaba en andere online giganten uit China leidt tot negatieve gevolgen. Ik verwacht dan ook dat China niet op veel steun hoeft te rekenen van Europa om haar economie extra te stimuleren. China stimuleert haar economie sterk, maar dit kan ze niet blijven doen. Ze lenen al veel te veel.
Gaat de olieprijs omlaag?

Jazeker. Zoals ik gisteren schreef is elke piek in de oliemarkt weer een moment voor partijen on short te verkopen. En weer een tijdelijke piek. Verwacht daarom volgende week heel wat vuurwerk. Het kan zelfs hard omlaag. Er is geen toenemende vraag, wel toenemend aanbod. Olievoorraden zullen dus stap voor stap gaan stijgen, ook al kan er een tussentijdse daling zijn. Ook zijn de benzine voorraden, ondanks de langere shutdowns van de raffinaderijen aan het stijgen en dat is geen goed nieuws. Olie kent vele vragers, samengevat ziet het beeld er zo uit:
Vraag naar olie = lager (gevolg van handelsoorlog)
Vraag naar benzine = lager (minder auto’s verkocht/ handelsoorlog)
Vraag naar chemicals = lager (dus lagere vraag naar Naphtha, wereldeconomie valt terug)
Vraag naar Natural Gas = lager (komt veel vrij bij productie schalieolie, moet tegen steeds lagere prijzen verkocht worden )
Ik verwacht volgende week een verdere daling van de olieprijs. Nog steeds denk ik dat 52 Usd/ Bbl binnen 2 weken een reële prijs is.