Aanbod is spannend, vraag helemaal niet
De olieprijs kijkt omlaag. De olieproductie in Saudi Arabië houdt de markt bezig, over de vraagzijde wil niemand het hebben. Ik juist wel.
De wereldwijde vraag naar olie blijft afnemen. De handelsoorlog wordt een loopgravenoorlog, met hier en daar wat gegooi met kleine gebaren. Dan kan weer even met elkaar gesproken worden hoe verder te gaan. Ik geloof niet dat er gesproken wordt over de inhoud. Eerst moet men het eens worden wat de voorwaarden zijn om de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. De chinezen weten wat de VS wil, en dat willen ze niet geven. Liever de economie intern stimuleren dan harde afspraken maken over intellectueel eigendom.
Gemiddeld zakt de wereldwijde prognose iedere maand tussen de 70.000 en 100.000 vaten per dag. Over een jaar is de prognose dus 1 miljoen vaten minder dan vandaag. Als er geen akkoord komt, wat ik verwacht. In dit seizoen is de vraag naar olie altijd wat lager, maar door logistieke swaps zullen de voorraden in de VS deze week best kunnen afnemen. Immers sommige klanten die normaal door Saudi Arabië geleverd krijgen, krijgen nu olie uit de VS ter vervanging. Schrik dus niet van een behoorlijke olievoorraad afname in de VS. Geen reden om long posities in te nemen.
Het “spel” rond de opstart in Saudi Arabië
Met deze olieprijzen is het prima maximaal te produceren. Ook in de VS. Saudi Arabië wil als betrouwbare leverancier, ook in tijden als nu, de markt laten zien dat zij levert wat afgesproken is. Uiteraard heeft zij olietanks en andere velden die extra kunnen produceren, maar dit soort gebeurtenissen moeten niet te lang duren. 2 weken is geen probleem, 1 maand eruit wordt wel een probleem. Er zijn geruchten dat de opstart veel langer gaat duren. Handelaren kunnen dit soort verhalen in de markt brengen om zo extra te verdienen. Het kan echter ook waar zijn als gevolg van gebrek aan personeel en materiaal. Saudi Arabië zal het liefst gematigde hogere prijzen zien, zodat ze op redelijke prijzen spot partijen uit de markt kan kopen om haar afnemers te beleveren. Zij zal zeker geen lange periode met productieproblemen willen zitten omdat dan contracten met andere olieleveranciers gesloten gaan worden. Ook voor de langere termijn en dat betekent verlies van marktaandeel. Wat niet wenselijk is gezien de moeilijke markt voor 2020 en 2021. Kortom Saudi Arabië zal alles doen om eind september weer up en running te zijn!
Terug naar de vraagzijde
Als we aannemen dat de vraagzijde afneemt de komende maanden. Wanneer we weten dat Iran in een hachelijke positie zit, dan weten we dat de kans groot is dat er weer 1-2 miljoen vaten per dag op termijn bij gaan komen. Vandaag werd de Britse olietanker Stena Impero aan de Britten teruggegeven. Dat is geen toeval. De VS kan (alsnog) niet hard maken dat Iran achter de aanval zit op de olie-installaties van Saudi Arabië een krijgt dus geen support voor meer sancties. Alhoewel ze wel de financiële kraan verder probeert dicht te draaien. Niemand wil oorlog, dus moet er een oplossing gezocht worden.

Mijn marktverwachting
Ondanks het risico dat het herstel van de schade aan de olie-installaties langer kan duren dan gezegd/verwacht, zie ik de olieprijs dalen: de olieprijs kijkt toch echt omlaag. Gisteren schreef ik al dat het wachten is op de echte datum dat alles hersteld is, voordat nieuwe posities gekozen moeten worden. Zakt de olieprijs morgen door de 58 Usd/Bbl dan zal ik een referentie financieel product kopen, omdat dit de trigger kan zijn voor een forse daling. Deze aankoop zal ik direct met u delen. Houd de site in de gaten!