Deel op

31 mei schreef ik dat de olieprijzen blijven dalen. Gewoonweg geen goed nieuws. De VS, en de rest van de wereld, wacht op de echte tegenactie van de Chinezen. Ik meldde al dat die verder zal gaan dan de grote beleggers hopen.
Dan is er sprake van een beperkte levering van grondstoffen aan de VS, dan is er sprake van een black list met VS bedrijven, vandaag komt Apple waarschijnlijk op deze lijst te staan. Alle vermoedens gebaseerd op “logische” gedachten, maar dan ook niet meer dan gedachten. We moeten gewoon afwachten en dit brengt veel nervositeit in de markt.
De beurzen houden het nog redelijk. We begonnen dit jaar met een AEX voorspelling van 510-520. Zonder handelsoorlog, zonder terugval wereldeconomie. We staan nu op 535 en dus kan de beurs nog makkelijk 10 pct of meer terug.
Vandaag 0,5-1 pct van de olieprijs af, wat best bescheiden is. De olievoorraden zullen waarschijnlijk deze week verder gestegen zijn, de vraag neemt niet toe en geen OPEC besluit op korte termijn. Een continuatie van de huidige olieproductie beperking zal niet veel opluchting geven. We gaan weer richting Usd 50/bbl en dat is wel een echt keerpunt.
Schaliegas economisch ligt rond de 50-55 Usd/bbl, dus daar kunnen we op termijn productievermindering verwachten. Geld lenen kost weer minder, dus ze durven daar waarschijnlijk iets langer te wachten met reduceren. Durfkapitalisten investeren veel in de schaliesector. De OPEC zal nu al achter de schermen aan het polsen zijn wat de aangesloten landen bereid zijn te doen aan de “overproductie”, maar ook hier verwacht ik niet veel support. Dus zal Saudi Arabië het met Rusland moeten doen. Rusland heeft al meerdere keren aangegeven niet zeker te weten of ze door wil met haar productiebeperking, maar gezien de snelheid waarmee de olieprijzen dalen zal het wel een Russisch ja worden. En Saudi Arabië zal de rest voor haar rekening gaan nemen.
Zal het genoeg zijn om de prijsdaling te stoppen?
wanneer we kijken naar de laatste 2 grote interventies van de OPEC hebben we gezien dat het resultaat binnen enkele weken heel goed zichtbaar was. Alleen was dit in een situatie waarbij niet echt getwijfeld werd aan de mondiale economische groei. Vandaag de dag is dit wel een groot vraagteken. Hoe langer een handelsakkoord uitblijft des te groter dat een ommekeer niet meer mogelijk wordt.
Trump heeft nu ook India en Mexico op zijn vizier en Europa kan zomaar op het lijstje toegevoegd worden. Dan kunnen de riemen weer aan.
Ik verwacht verder dalende beurzen, dalende olieprijzen met als eerder geschreven een enkel piekje tussendoor op basis van sprankjes hoop op een spoedig of deel-akkoord. Of het feit dat de rente nog lager kan, zelfs onder de nul.
Dit laatste lijkt support voor aandelen, maar laten we wel begrijpen waarom geld ergens stallen nu zelfs geld kost voor de uitlenende partij, terwijl het gebruikelijk is dat je daarvoor rente ontvangt. Zo onzeker zijn de marktpartijen dus.
P.s. je ziet het ook in de steeds verder opkruipende goudprijs.