Laura blaast minder hard dan gevreesd
Actuele olieprijs blijft in range. In de VS halen ze opgelucht adem. Het is natuurlijk erg dat er weer doden gevallen zijn, maar de grote schade lijkt mee te vallen. Vooral het uitvallen van elektriciteit, met name de distributie naar de industrie geeft nog wel problemen. hierdoor is het weer opstarten van bedrijven en raffinaderijen in de VS vertraagd.
De olieprijs ging gisteren hard omlaag, maar herstelt toch weer omdat de totale schade lijkt mee te vallen en men hoopt dat raffinaderijen weer snel gaan produceren en dus olie nodig hebben.

De Olieprijs blijft in de rang 42,5 – 43,5/vat. Zie bovenstaande grafiek van de olieprijs (WTI) in de laatste 5 dagen. We zien de impact van Laura op 25/9 met een snelle stijging en de piek op 26/9. Daarna de olieprijs weer terugkerend naar $43/vat. De impact van Laura op de olieprijs valt dus heel erg mee. Er is voldoende olie in de opslagtanks dus kopers worden niet snel zenuwachtig. Oilexpert schreef al eerder de afgelopen dagen dat de olieprijs ook niet echt omlaag wil, omdat met een herstellende wereldeconomie de olieprijs snel richting de 45-50 Usd/Bbl kan. Maar daar is een vaccin/medicijn voor nodig. De actuele olieprijs past bij de verwachting van een vaccin eind 2020.
De olieaandelen laag gewaardeerd
De olieprijs staat nu 30% lager dan vorig jaar, de koersen van de Oil Majors circa 50% lager. Commodities gaan meestal voorop bij een herstel, dus bij goed nieuws kan het hard gaan. Houd deze aandelen in de gaten. Wacht nog even op beter nieuws, het is nu meer geruchten dan echt medisch doorbraken. Deze aandelen liggen klaar voor een spurt, maar het startschot moet nog komen.
Arme landen krijgen het steeds moeilijker
Dit kwam Oilexpert vandaag tegen: “According to the World Bank’s latest update on Nigeria from June 2020, the collapse in oil prices coupled with the pandemic are expected to plunge the Nigerian economy into the most severe recession in four decades—the worst since the 1980s.”
Libië, Venezuela, Iran, Irak ga maar door krijgen het steeds lastiger om hun bevolking te voorzien in huisvesting, voedsel en onderwijs. De toegenomen wereldwijde politieke spanningen lopen ook op en daardoor is de kans op escalatie ook groter aan het worden. De afstand tussen de rijke en arme landen wordt alleen maar groter en groter. Oilexpert denkt dat vanwege deze spanningen een terugkeer van een “war premium” op de olieprijs een reële mogelijkheid is.
Abonnees lees hieronder verder (podcast)