Hierbij de update Saudi Arabië van vanmiddag. Afgelopen zaterdag was er een aanval op olieveld Saudi Arabië. Houthies uit Yemen zouden hierachter zitten. En deze rebellen worden door Iran gesteund. De Houthies zeggen dat ze voor deze daad verantwoordelijk zijn, maar daar is twijfel aan. De Houthies hebben al meer dan 200 van dit soort aanvallen gepleegd op olie-installaties van Saudi Arabië, maar dit was de eerst succesvolle.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2019/09/data49326998-a960d4.jpg)
De Houthies hebben al meer dan 200 van dit soort aanvallen gepleegd op olieinstallaties van Saudi Arabië, maar dit was de eerst succesvolle. Ook wel verbazend, gezien de flinke verdedigingslinie die staat opgesteld. Tot nu toe kwamen de drones hier niet doorheen. Dit zal snel verbeterd moeten worden.
Dit grootste veld in Saudi Arabië produceert circa 5 vaten per dag! Dus 5% van de wereldmarkt. We weten nu niet hoe groot de schade is. Er zijn al geruchten dat de productie bijna hersteld is. Aramco zegt de productie binnen enkele dagen hersteld te hebben. Wat doet dit met de olieprijs?
Olieprijs scherp omhoog.
Wanneer 5% van de wereldproductie wegvalt gaan de olieprijzen omhoog. Trump gaf direct aan haar strategische olievoorraad aan te spreken als de productieproblemen langer gaan duren. Ook het feit dat Iran en de Houthies “nauwe” banden hebben helpt niet. Politiek kan dit weer de escalatie tussen de VS en Iran doen toenemen.
VS geeft Iran de schuld
Het is op dit moment gissen wie achter de aanval op de olie-installaties zit. Iran ontkent in alle toonaarden. Trump herhaalt vanmiddag weer dat Iran de schuldige is. Prematuur en onverstandig zonder hard bewijs. Onverstandig omdat dit de zaken weer op scherp zet en Iran juist de broodnodige olie-exporten op gang moet zien te krijgen. Een ongelukkige samenhang van omstandigheden? Het gebeurt wel op een heel ongelukkig moment.
Saudi Arabië ziet de prijzen met meer dan 10% stijgen vandaag, maar haar getoonde kwetsbaarheid maakt haar positie zwakker en een eenvoudige remedie hiertegen is er (nog) niet. Het valt te hopen dat dit een eenmalig event is.
Geen grote posities innemen!
Morgen weten we veel meer. Met name wanneer Aramco weer denkt te gaan produceren met dit veld. Ik schrijf al weken dat de olieprijs omlaag moet.
We hebben nu opeens te maken met een productieverstoring die een echte impact kan gaan hebben. Daarbij mogelijk een oplaaiend politieke spanning tussen de VS/Saudi Arabië en Iran. Ook laat dit voorval zien dat olieinstallaties kwetsbaar zijn.
Marktverwachting
De olieprijs blijft stijgen, de rek is er vandaag wel uit.
We moeten wachten op Aramco, het oliestaatsbedrijf, om te horen hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren. Morgen hoop ik een duidelijke verwachting te hebben voor deze week.
Afgelopen vrijdag 13 september heb ik mijn referentie financieel product verkocht op Euro 5,51, zie hieronder.
