Zonder subsidie waterstof niet mogelijk
Olie of…? Tot gisteren was het antwoord gemakkelijk, namelijk waterstof. De EU heeft gisteren een duidelijke uitspraak gedaan, slechts beperkte subsidies op kleine schaal voor het ontwikkelen van de markt voor waterstof wordt toegestaan. Geen grote subsidies om waterstof mogelijk te maken. Streep door de rekening voor het kabinet. Die dacht o het CO2 probleem in 1 klap op te lossen. Dus moet nu eerst de capaciteit van zonne- en windenergie verder omhoog. Dat is ook de reden dat een week geleden BP 1,1 miljard in windenergie steekt. Want met groene energie kan groene waterstof gemaakt worden en dat is prima vindt de EU. Want dan heb je geen CO2 uitstoot. Maar zonder kennis en verdere ervaring op te doen ligt de ontwikkeling wel stil.
Wat betekent dit nu concreet? Meer investeringen in wind en zonne-energie, CO2 certificaten in prijs omhoog. Aardgas blijft dus langer belangrijk, omdat de kostprijs van waterstof zonder subsidie hoger komt te liggen en bepaalde projecten nu geen doorgang zullen vinden. Waterstof verdwijnt niet tegen de achtergrond, maar de Nederlandse overheid had gehoopt aan haar klimaateisen te kunnen voldoen door snel waterstof te lanceren. En dat kan dus niet meer. Onze overheid zal binnenkort dus met onpopulaire maatregen komen voor de industrie en Nederlanders moeten hun huizen beter gaan isoleren. En dan zijn we er nog niet. Versneld kolencentrales dicht en co2 opslaan waar het kan.
Oilexpert hoopt dat de EU haar beslissing geheel/gedeeltelijk zal terugdraaien. Vele verenigingen en projectgroepen zijn al jaren bezig met de transitie naar waterstof. Hun teleurstelling is groot. Ze gaan alle relevante groepen mobiliseren om de waarde van waterstof, en de benodigde subsidie daarvoor, te benadrukken en hopen zo op het terugdraaien van het ingenomen standpunt door de EU. Of dit gaat slagen is maar zeer de vraag, gezien de enorme potentie die waterstof biedt zou het eigenlijk wel moeten.
Actuele olieprijs $40/vat te hoog of te laag?
Niet wanneer je kijkt naar de feiten.
- lagere olievraag door Coronavirus
- lagere olievraag raffinaderijen en onderhoud
- hoge voorraden olie in landtanks
- olievraag petrochemie niet hoopgevend
Op basis hiervan vindt oilexpert de prijsstijging van olie (Sally) niet uit te leggen. OPEC waarschuwt haar leden om er alles aan te doen binnen hun quota’s te blijven. Maar we weten uit de geschiedenis dat sommige landen notoire valsspelers zijn.
De olieprijs kan wat dat betreft op korte termijn nog onder de $40/vat komen te liggen.
Abonnees luister hieronder naar de podcast van vandaag (ook over waterstof).